Apple stapt af van DRM muziekbeveiliging

Apple stapt af van DRM muziekbeveiliging

dinsdag 06 januari 2009 22:28

Vanaf vandaag is 80 procent van de muziek in de iTunes Store DRM-vrij. Eind maart alle tien miljoen nummers.

Apple stapt af van de kopieerbeveiliging op muziek in zijn iTunes Store. Dat maakte Phil Schiller, die namens de zieke Steve Jobs de honeurs waarnam op de MacWorld in San Francisco, vandaag bekend. Met onmiddellijke ingang zijn 8 miljoen nummers als iTunes Plus te downloaden, wat inhoudt dat de muziek geschoond is van de gehate Digital Rights Management kopieerbeveiliging, ongelimiteerd gebrand kan worden op discs en bovendien van hogere kwaliteit is (256 kbps AAC codering). Eind maart zullen alle 10 miljoen nummers DRM-vrij zijn. De iTunes Store is marktleider in de online verkoop van muziek.

De grote platenmaatschappijen Sony Music Entertainment, Universal en Warner zijn hiermee EMI gevolgd die al in 2007 van DRM afstapte. De drie labels gingen niet zo maar overstag en krijgen de prijsdifferentiatie waar ze al geruime tijd om vroegen. Nu bestaat er een vaste prijs voor muziek in de iTunes Store van 99 cent per nummer en dat wordt vanaf april 69 cent, 99 cent of 1,29 euro. De meeste albums blijven 9,99 euro kosten. Nieuw uitgebrachte of populaire muziek kan op die manier duurder worden geprijsd.

Eerder gekochte nummers in de iTunes Store met DRM-beveiliging kun je upgraden tot iTunes Plus voor dertig cent per nummer. Complete albums upgraden kost je dertig procent van de albumprijs. Je kunt niet specifiek kiezen welke nummers je wilt upgraden; je upgrade alle daarvoor geschikte nummers of geen.

Echt vuurwerk liet Apple niet zien tijdens de openingspresentatie op de MacWorld. Het populaire softwarepakket iLife krijgt zijn jaarlijkse upgrade, evenals het officepakket iWork. Nieuw is iWork.com, Apple's antwoord op Google Docs waarbij men online aan zijn documenten kan werken en makkelijk delen met anderen. Apple gaat voor de dienst echter een bedrag rekenen, in tegenstelling tot Google. Hoe hoog dat bedrag wordt is nog niet bekend, maar elke prijs geeft de dienst een valse start.

De enige hardware-aankondiging in San Francisco was de nieuwe 17-inch versie van de MacBook Pro. Geen Apple netbook, of 'MacBook Mini', dus waar velen op hoopten. Ook geen hard nieuws over de iPhone, behalve dat men niet langer alleen via wifi muziek kan kopen in de mobiele iTunes Store en dat er voor Keynote uit het nieuwe iWork pakket een programmaatje verkrijgbaar is in de App Store voor 79 cent om op je iPhone presentaties op afstand te bedienen.

Morgen volgt op Bright een videoverslag van onze partnersite One More Thing met beelden uit San Francisco.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

"Echt vuurwerk liet Apple niet zien tijdens de openingspresentatie op de MacWorld"
Komop jongens, het was gewoon een teleurstellende presentatie. Volgende keer toch maar naar de productpresentaties van Phillips of Sony ofzo, die hebben tegenwoordig meer nieuws te melden.

 

@MixMaasterMike: Inderdaad. Het is niet erg om een keer te moeten zeggen dat Apple gewoon shit heeft laten zien! Apple heeft gewoon meuk gepresenteerd. Ze hadden net zo goed niets kunnen presenteren.

 

*zucht*

De beste softwarefabrikant presenteert twee briljante pakketten voor prijzen die ruim onder de concurrentie liggen. 'Teleurstellend' inderdaad.

Aren't you the mister glass is haf empty.

 

@John: beetje kritisch blijven kan ook geen kwaad, realisme is wat anders dan pessimisme.

 

Het omgekeerde is ook waar, Mike.

Iedere keer als Apple iets aankondigt te presenteren, roepen gadgetmedia nét niet dat het hele productaanbod van Apple op de schop gaat. Inclusief drie of vier in elkaar gedroomde apparaten, compleet met mock-ups en fake blurrycams.

Aplle heeft zichzelf en de markt overtroffen met iWork en dito-Life. Ik sta straks presentaties te geven met een beeldige Keynote vanaf mijn mijn unibody MacBook die ik overal vanaf het podium bedien met mijn iPhone. Apple heeft het technische kantje aan mijn werk weer een stukkie makkelijker gemaakt en daarmee de belangrijkste belofte waar gemaakt. Wat er op Engadget, Macrumors of Onmorething werd geroepen over homeservers, iPhone Nano's of Mac Mini's is leuk maar volstrekt irrelevant voor de verwachtingen voor deze Keynote.

 

Hm jammer, vond het altijd wel leuk om m4p-tjes met QTFairUse om te zetten naar m4a-tjes. ;-)

 
Maar waarom moet je dan bijbetalen om je oude muziek om te zetten naar DRM-Free, beetje flauw hoor..
 

Ik zag in mijn RSS feed nog een ander artikel, namelijk "Apple introduceert de MacBook Wheel".. Dit artikel is inmiddels verwijderd.. Dachten jullie serieus dat die video van Onion News Network echt was?!

 
afbeelding van Erwin van der Zande
Nee hoor. Was een foutje aan onze kant omdat de Video van de Dag gisteren al aan de MacBook Wheel van The Onion was gewijd. Nog een item was dus dubbelop.
 

Nieuwsbrief