Apple Store Amsterdam snel door iPhone 5-voorraad heen
Nieuws

Apple Store Amsterdam snel door iPhone 5-voorraad heen

vrijdag 28 september 2012 11:36

De Apple Store in Amsterdam was vanochtend al snel door de iPhone 5 heen. Losse toestellen zijn niet meer te koop.

Voor de Apple Store in Amsterdam stonden vanochtend 1500 mensen in de rij voor de nieuwe iPhone. Maar een deel moest boos en teleurgesteld huiswaarts keren, omdat de winkel binnen no-time door de voorraad losse toestellen heen was. De iPhone 5 is daardoor alleen nog met abonnement te bestellen. 

Bij online bestellen in de Apple Store zijn de levertijden in Nederland, net als in andere landen inmiddels opgelopen naar 3 tot 4 weken. Bij Premium Resellers was de iPhone 5 vrijdag volgens iPhoneclub nog helemaal niet verkrijgbaar en alleen 'beperkt' bij enkele vestigingen van de Mediamarkt.

Oorzaak van de te kleine voorraden is volgens analisten een tekort aan schermen. De iPhone 5 gebruikt een nieuw dunner type scherm waarbij de touchsensoren zijn geintegreerd in het schermglas. Wat ook niet helpt is dat rellen in een van Foxconns iPhone-fabrieken in China tot een tijdelijke sluiting van die vestiging waar iPhones werden geassembleerd heeft geleid.

In het eerste weekend vorige week verkocht Apple ruim 5 miljoen nieuwe iPhones. De verwachting is dat dit aantal morgen is opgelopen naar 8 tot 10 miljoen en eind van het volgende kwartaal is gestegen naar 26 miljoen.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Moet het kopje niet zijn:
"Applestore Amsterdam krijgt marginale eerste levering"?

 

Het is toch altijd zo bij de release van de iPhone? Schaarste creëert nog meer begeerte.

 

Ik geloof niet dat Apple expres een schaarste creeert. Ga er maar aanstaan, een release van zo'n gewild apparaat, slechts een week na aankondiging, in zoveel landen. Er is echt een grens aan wat je kunt produceren per dag.

Vrijwel alle concurrenten beginnen meestal mondjesmaat in de VS, waarna we er in Europa nog een paar maanden op moeten wachten, waardoor het flopt. Of het komt gewoon nooit. Ik noem een Microsoft (Zune), RIM (Playbook, OS10), Palm Pre en talloze iPad/iPhone killer/vapourware.

 

Gewoon een paar weken later lanceren of eerder met de productie beginnen. Ze hebben er nu 5M verkocht
en verwachten in no-time 25M verkocht te hebben, hadden ze er echt makkelijk 15-20M klaar hebben liggen bij lancering, nemen ze geen enkel risico mee.
Schaarste zorgt naast begeerte ook weer voor onwijs veel media aandacht en daar draait het allemaal om.

 

Natuurlijk neem je risico met in 1 keer 20M van die dingen maken. Mocht er onverhoopt iets mis zijn, kun je altijd nog aanpassingen doen bij de productie. Verder zijn al die onderdelen als scherm ook niet in oneindige aantallen beschikbaar bij een externe leverancier als LG of Sharp.

 

Nieuwsbrief