Apple verkoopt recordaantal iPhones, toch daalt de aandelenkoers
Nieuws

Apple verkoopt recordaantal iPhones, toch daalt de aandelenkoers

donderdag 24 januari 2013 13:44

Apple heeft nog nooit zoveel iPhones en iPads verkocht als in het laatste kwartaal van vorig jaar. En toch zijn de beursanalisten teleurgesteld.

Apple maakte woensdagnacht zijn kwartaalcijfers bekend. In het laatste kwartaal van 2012 verkocht het bedrijf 47,8 miljoen iPhones. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2011 is dat een explosieve groei van bijna 30 procent toen Apple 37 miljoen exemplaren van de iPhone verkocht. Ook de verkoop van de iPads groeide. In het laatste kwartaal van 2012 gingen er 22,9 miljoen iPads over de toonbank in vergelijking met 15,4 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Hoewel Apple niet bekendmaakte welke modellen van de iPhone of iPad het best verkochten, zal de recentelijke introductie van de iPhone 5 en iPad mini zeker hebben bijgedragen aan de recordverkopen. Mede omdat bijvoorbeeld het voorgaande model, de iPhone 4S, voor een aanzienlijk zachter prijsje dan de iPhone 5 verkrijgbaar is. Het aantal verkochte Macbooks en iMacs viel echter tegen met een daling van ruim 20 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. Ook de verkoop van de iPods moest flink inboeten.

De recordverkoop van de iPhone en de iPads zorgde voor een stijging van de omzet van 46,3 miljard dollar naar 54,5 miljard dollar. Apple doet het vooral goed in China. De omzet in China groeide met 68 procent en leverde een omzet 6,8 miljard dollar op.

De netto winst van 13,1 miljard dollar daarentegen is nagenoeg gelijk gebleven aan het kwartaal van het jaar ervoor. De gestagneerde winst zou mede veroorzaakt zijn door de hogere fabricagekosten die de introductie van nieuwe producten met zich mee brengen. Ondanks de recordverkopen en de indrukwekkende cijfers van een winst van 13,1 miljard dollar in één kwartaal waren de analisten teleurgesteld. Zij hadden hogere verwachtingen en de koers van Apple aandelen zakte daardoor met 10 procent.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

De analisten zijn stelletje sukkels.. Daarnaast ben ik bang dat apple de "medio 2011 modellen imacs of macbooks" snel gaat afkraken met software updates... Maarjah we zullen het mee maken..

 

Huh?

 

koersen lopen altijd een half jaar tot een jaar vooruit op de cijfers! Deze cijfers zijn in principe wel goed alleen de verwachtingen in de toekomst zijn "slecht"! Deze verwachtingen werden bevestigd in de cijfers! Koers loopt daalt al een tijdje en staat nu op zo'n $460, half jaar geleden nog op $700! De markt is nu verzadigd met Apple producten en de innovatie is er ook niet meer! Er worden waarschijnlijk ook nog eens meer IPhones 4(s) verkocht dan het huidige topmodel IPhone 5 waar de meeste marge op zit! Dit zijn een aantal punten waarom de koers toch zakt met deze cijfers!

 

Als analist zou ik ook argwaan krijgen wanneer de omzet zo groeit en de winst gelijk blijft aan het afgelopen (boek)jaar. Dat duidt op marges die onder druk staan en/of een prijsstrategie die niet voldoende oplevert.

 

Apple wordt gewoon voorlopig weer een normaal bedrijf. De hype is voorbij en het bedrijf blijft natuurlijk gewoon solide. De aandelen zullen ook niet opeens gaan kelderen. Ze zullen ongetwijfeld nog wat lager worden, maar een bedrijf als Apple gat niet zomaar ten onder.

En ze hebben een enorme geldvoorraad en ze kunnen echt wel genoegd knappe koppen en creatievelingen aantrekken om weer nieuwe producten te maken.

Groei is natuurlijk nooit eindeloos.

 

De MacBooks zijn simpelweg te duur. Apple zou er goed aan doen in elk geval 1 model onder de 1000 euro te verkopen. Doe voor 999 euro ivm psychologisch prijsvoering. Oftwel dezelfde strategie als bij de iPhone: hou een ouder model wat langer in het assortiment.

 

Elke keer als ik mn MacBook Pro 13 inch naast een PC notebook zie staan, zie ik de meerwaarde er dubbel aan af. Afwerking, toetsenbord, scherm en trackpad zijn gewoon van een andere orde. De prijs is wel degelijk in verhouding. Overigens heb ik gewoon 1000 euro voor mn MacBook betaald bij de Media markt. Maar de algemene trend im de PC markt is dat de verkopen van PC's en notebooks terug lopen. Apple loopt daarbij nog als minste terug.

Dat houdt overigens wel in dat de prijs je kan tegenhouden. Zo heb ik de iPhone 5 laten schieten voor een half zo dure Xperia P. Maar bij Macs heb ik dat nog niet. Dus van de week een Mac mini gekocht (550 euro bij Media Markt) omdat ook hier geen Windows PC hetzelfde biedt qua grootte, uitstraling, aansluitingen en performance.

 

Nieuwsbrief