Mega-boete dreigt voor Apple na Ierse belastingdeals
Nieuws

Mega-boete dreigt voor Apple na Ierse belastingdeals

maandag 29 september 2014 10:10

Brussel wil Apple een miljardenboete opleggen wegens belastingconstructies in Ierland, die illegale staatssteun zouden zijn.

Dat Apple en andere bedrijven zoals Facebook en Google al jarenlang enorm profijt trekken van belastingconstructies in Ierland en Nederland waardoor ze nauwelijks belasting betalen is al jaren bekend. Zo betaalt Apple in Ierland slechts 2 procent belasting.

De Europese Commisie doet onderzoek naar deze praktijken en zal deze week het resultaat van een onderzoek naar Apple presenteren. Volgens de Financial Times staat het bedrijf uit Cupertino een boete te wachten die enkele miljarden hoog kan zijn.

Volgens de voorlopige bevindingen van het onderzoek zou Apple in het geheim illegale deals gesloten hebben met de Ierse overheid. Zo zou Apple, dat zich al sinds de jaren 80 belastingtechnisch in Ierland heeft gevestigd, een voorkeursbehandeling van de Ierse overheid hebben gehad. In 1991 kwam er een wetswijziging waardoor Apple mogelijk meer belasting had moeten betalen.

Gunstige regeling

Apple kreeg van de Ierse overheid een zeer gunstige overgangsregeling die pas in 2007 eindigde. Apple bood daarvoor in ruil een hoop werkgelegenheid waar het land om zat te springen.

Apple ontkent dat er sprake zou zijn van illegale afspraken en zegt alles transparant en volgens de regels te hebben nageleefd. Een woordvoerder noemt het onderzoek 'onfortuinlijk'.

Brussel onderzoekt overigens ook soortgelijke deals tussen koffieketen Starbucks en de Nederlandse overheid en een tak van Fiat die een deal met Luxemburg zou hebben.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief