Apple's fotografietip: maak geen foto's tegen zon in met iPhone 5
Nieuws

Apple's fotografietip: maak geen foto's tegen zon in met iPhone 5

maandag 08 oktober 2012 14:37

Apple's helpdesk raadt iPhone 5-bezitters die geen paarse gloed op foto's willlen aan het toestel niet tegen de zon in te richten.

De iPhone 5 toont een paarse gloed bij fotograferen tegen een felle lichtbron in, zoals de zon. De foto's zien er wat paarser uit dan bij de 4S. In een reactie op een klant heeft een AppleCare-medewerker aangeraden om vanuit een andere positie te fotograferen. Zijn antwoord luidde: je kan beter niet richting de zon fotograferen met de iPhone.

Als zonlicht direct op de lens valt, dan ontstaat er volgens Apple bij meer kleinere camera's een zogeheten lens flare. Andere iPhones vertonen het ook, maar het lijkt wel opvallender bij de iPhone 5.

Sommige iPhone 5-bezitters maakten zich zorgen over de paarse gloed. Maar volgens Apple is het effect normaal. Het treedt vooral op als de zon, of een andere felle lichtbron, net naast het gebied dat je fotografeert ligt. De reflectie op de camerasensor is te voorkomen door de camera iets te verplaatsen. Ook fotografie-experts bevelen iPhone-gebruikers aan gewoon de compositie te veranderen als de paarse gloed optreedt.

De lens afschermen met de hand kan ook, maar is wat lastiger te doen. En je loopt het risico de nieuwe iPhone te laten vallen...

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Kom op he, bij de iPhone moet het allemaal weer zo overdreven worden.
Elke beetje prof-fotograaf zal je vertellen dat je nooit tegen de zon in moet fotograferen.

 

Tegen de zon soms helemooie efecten, zeker niet af te raden. (Met een dslr inelk geval)

 

Doet me denken aan de eerste Apple reactie op "antenna gate" : "Gewoon de telefoon anders vasthouden dan je normaal zou doen. Dan doet het probleem zich niet voor" (..)

 

En als het aluminium makkelijker krast moet je hem gewoon niet bij je sleutels in je zak stoppen :)

 

Ja, en als je geen barst op je scherm wil moet je hem niet laten vallen, als je hem niet nat wil hebben moet je hem niet in het water laten vallen etc. etc.

 

Tja die appel dingen breken inderdaad wel heel snel. Goeie tip.

 

Ja inderdaad..dat was wel te zien in dit filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=6M5q5TRuAsY

Toen de iPhone van glas sneller stuk ging (duhh) werd je doodgegooid met berichten dat de Samsung veel sterker was.

Nu hoor je ze niet meer en willen ze het er liever niet over hebben.

 

Dat moet ik ook met mijn htc niet doen hoor. Dat plastic bekrast als een malle

 

Het beste is zowiezo om niet recht in de zon te fotograveren. je helpt zo je lichtmeter naar zn grootje, @ Boas => ook bij een dslr/slr
gr oosy2701

 

Hebben zeker een stel amerikaanse "ik-wil-geld-zien-rechtzaak-want-het -staat-er-niet" freaks aangekaart.
Wat volgende keer? "Ik ben bijna gestikt want ik wou een foto van mn kies maken? "
Staat nergens dat je een phone niet in je mondag steken

 

lol

 

Het jimmy hendrix effect, ook wel purple haze zit in de hardware van de laatse iphone .De fout is niet dat een flair ontstaat, want dat is normaal en soms ook gewenst om een extra effect aan de foto te geven,maar de lens van de iphone5 geeft bij een flair ook een paarse gloed die over de hele foto slaat. Chromatische aberratie ontstaat door het gebruik van één of meerdere te goedkope lenzen...

 

Nieuwsbrief