Audi gebruikt videocamera als achteruitkijkspiegel bij Le Mans
Nieuws

Audi gebruikt videocamera als achteruitkijkspiegel bij Le Mans

maandag 04 juni 2012 15:09

Als je racet met meer dan 300 kilometer per uur, is het belangrijk goed achteruit te kunnen kijken. Audi gebruikt daarvoor een videocamera.

Zoals Mater zegt in de film Cars: "Ain't no need to watch where I'm goin'; just need to know where I've been." Hij had het over het gebruik van achteruitkijkspiegels. Tijdens de 24 uur van Le Mans is dat lastig voor de heren van Audi. Zonder achterraam moesten ze altijd op alleen de buitenspiegels rijden. Maar met regen, spray en autolampen in het pikkedonker was dat niet altijd gemakkelijk.

Audi gebruikt dit jaar videocamera's voor de achteruitkijkspiegel in de Le Mans racer. Een schermpje op de plek waar normaliter een achteruitkijkspiegel hangt, geeft het beeld weer. Appeltje-eitje zou je denken. Niets is minder waar. Want schijn met een stel koplampen in een camera en je ziet niets dan een witte vlek.

Door gebruik te maken van een amoled-scherm met een extreem goede resolutie en responstijd is het beeld zelfs met 330km/u in het pikkedonker nog steeds goed. Het scherm wordt ook gebruikt om info te geven over de versnelling waar de auto op dat moment in zit en toont een aantal waarschuwingslichtjes.

Dit is de R18 waar de techniek in geplaatst zal worden. De 24 uur van Le Mans wordt 16 juni verreden.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Reacties

Dus door het scherm zie je geen witte "vlek" ? Had eerder gedacht dat dat aan de camera zou liggen..

 

Je zou inderdaad verwachten dat het aan de camera zou liggen ipv van het scherm.

Daarnaast moet ik zeggen de Audi weer een mooie auto neer heeft gezet voor de 24 uur.

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Het gaat om de combinatie. Uiteraard moet de camera goed genoeg zijn om ook in het donker beeld weer te geven, maar het scherm moet ook een meesterlijke refreshrate hebben om met 330 km/u een fatsoenlijk beeld te geven. 

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Test 124

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Test 125

 

Nieuwsbrief