Augmented reality tussen kunst en kitsch

Augmented reality tussen kunst en kitsch

zondag 14 oktober 2012 09:11

Door een smartphone op een schilderij te richten, laat de app ARART kleine verhaaltjes zien.

Augmented Reality (AR) is niet meer nieuw en gaat gelukkig stukken verder dan dansende gifplaatjes op de keukentafel waarmee het begon. Zo ook dit project ARART. Drie Japanners hebben een applicatie ontwikkeld die kunstwerken tot leven brengt. Het Meisje met de Parel van Vermeer kijkt je aan via je beeldscherm en lacht een beetje. De Zonnebloemen van Van Gogh gaan steeds treuriger hangen. De Japanse kunstenaar Masayuki Akamatsu maakte zelfs speciaal voor de app acht schilderijen die verschillende AR-onderdelen bevatten.

Natuurlijk is het een beetje kitsch, met openklappende bloemen en een knipogende Mona Lisa, maar de mannen hebben grote plannen met de applicatie. In de video is ook te zien hoe cd's en platen ronddraaien in de 'versterkte realiteit' en hoe tekeningen in het boek Alice in Wonderland een animatiefilmpje worden.

Op dit moment wordt de kunst getoond in de Japanse stad Sapporo. De applicatie is nog niet in Nederland beschikbaar en het is slecht aangegeven welke objecten geschikt zijn om in de AR-wereld tot leven te brengen. Straks met onze smartphone door de musea?

 

Bram blogt sinds 2011 voor Bright, voornamelijk over de overlap van kunst, cultuur en media met technologie. Daarnaast is hij uitbater van Torpedo, het kleinste theater van Amsterdam.

Reacties

Liesje Reyskens doet ook zo iets maar dan met foto's. Heeft ook een eigen app in de store staan hiervoor. De verbinding tiusen foto en de AR vind ik net iets vloeiender en logischer dan met schilderijen trouwens. Heb ook niet echt behoefte aan het opleuken van oude meesters, maar ik laat me graag verrassen.