Auto te water: ramen kapot
Nieuws

Auto te water: ramen kapot

vrijdag 27 april 2012 12:26

De Nederlandse uitvinding REGS laat zijramen van de auto kapot springen wanneer een auto in contact komt met water.

Het komende jaar rijden er als test 29 politieauto's rond met het nieuwe Rescue Escape Guidance System (REGS). Deze Nederlandse uitvinding verbrijzelt met een stalen pen de zijramen wanneer de sensoren in de portier een verandering van druk en een hoeveelheid water registreren. Passagiers kunnen de ramen gemakkelijk doorbreken en de auto snel verlaten, zoals in deze reconstructievideo te zien is.

"We hebben drie jaar aan het systeem gewerkt en we zien geen enkele reden waarom het niet op grote schaal toegepast zou kunnen worden", zegt Antoon Oosterhuis van REGS tegen Nu.nl. "Het is eenvoudig in te bouwen voor autofabrikanten maar REGS kan ook achteraf worden gemonteerd."

Ongeveer 750 auto's raken jaarlijks te water. Ongeveer 50 mensen overleven dit niet; de helft komt om door verdrinking.

Bram is begonnen bij Bright maar inmiddels werkzaam voor RTL Nieuws. Gelukkig blogt hij nog regelmatig voor ons.

Reacties

En als er nou een steentje tegen aankomt, is het dan weer zoals vroeger, dat je niets meer ziet?
En ik wil die breking van het raam ook wel in slow motion zien.

 

Kijk eerst eens naar het filmpje voor je blaat. Het zijn de zijramen en die gaan nu ook al zo kapot.

 

Wat als een persoon hard tegen het raam slaat?is hij er dan ook zo doorheen?

 

Het lijkt me niet dat ze iets aan de ramen zelf hebben veranderd. Het gaat slechts om het systeem dat ze kapotmaakt. Bovenstaande opmerkingen zijn dus niet van toepassing.

 

Prima systeem, nu koppelen aan een automatische gordel unlock. Kun je direct uit de auto klimmen als je te water raakt.

 

En wat nou als het hard regent?

 

Dan mist de druk nog.. Alleen een grote hoeveelheid water. Wat dachtje van een mega airbag waardoor de auto weer gaat drijven. En een waterdichte auto waardoor de passagier geen water binnenkrijgt

 
afbeelding van xahmol

Briljant!

Zou het graag installeren. Te water raken met de auto en de kinderen niet uit de auto kunnen krijgen op tijd is echt een nachtmerrie.
Een nachtmerrie die ook iets te dicht bij kwam bij het overlijden van twee peuters op deze manier die naar de zelfde creche gingen als onze kids.

 

Prima uitvinding. Ik heb ooit eens meegedaan in zo'n test-opstelling in een zwembad met duikers erbij en zelfs in een gecontroleerde omgeving is zoiets doodeng, laat staan in het echt. Instructies en voorbereidingen ten spijt ben ik uiteindelijk tamelijk ongecontroleerd en niet 'volgens het boekje' wel uit de auto geraakt, maar het is geen pretje. Inderdaad is het loskrijgen van een gordel op zulke momenten ook wel een knelpunt, goed punt van ZooBaB69. (Bekende nickname overigens)

 

Nieuwsbrief