Bankpassen ING en ABN krijgen nfc-chip voor kleine betalingen
Nieuws

Bankpassen ING en ABN krijgen nfc-chip voor kleine betalingen

donderdag 01 november 2012 08:02

ABN Amro en ING gaan volgend jaar bankpassen voorzien van een nfc-chip voor contactloos afrekenen van kleine bedragen.

De invoering van de nfc-techniek voor mobiel betalen gaat langzaam, omdat de meeste smartphones nog niet over nfc-chips beschikken, ook de iPhone5 nog niet. Daarom werken banken en telecomproviders aan oplossingen om de piepkleine nfc-chips te integreren in betaalpassen en simkaarten, zodat je daarmee snel kan betalen door een pasje of telefoon tegen een scanner te houden.

ABN Amro en ING meldden woensdag vanaf medio 2013 passen met een nfc-chip aan klanten te gaan geven. Om te betalen hoeft de pas niet meer in betaalautomaat te worden gestopt, en is een pincode invoeren bij de eerste betaling per dag niet nodig. Het werkt alleen met kleine betalingen tot 25 euro. Als er meerdere nfc-betalingen per dag worden verricht met dezelfde pas, is er wel een pincode vereist. De Nederlandse banken werken met het Maestro PayPass-systeem voor nfc-betalingen van MasterCard.

ABN en ING zien nfc als een vervanger voor betalen met contact geld, maar een probleem is dat winkeliers nieuwe apparatuur moeten kopen om de nieuwe betaalvorm aan te kunnen bieden. Uiteindelijk voorzien de banken dat smartphones met nfc steeds vaker gebruikt zullen worden voor contactloze betalingen en zou de betaalpas met nfc slechts een tussenstap zijn.

De nfc-chip komt ook in simkaarten te zitten. Eerder deze week sloot de Amsterdamse leverancier van nfc-betaaldiensten Gemalto een grote deal met Vodafone. De provider wil in al zijn landen betaaldiensten gaan aanbieden, waarbij de simkaart ervoor moet zorgen dat mobiel betalen wel met de meeste telefoons kan werken. Ook Google biedt met zijn Wallet-dienst betalen via nfc, maar Apple ziet voorlopig niets in nfc.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Apple ligt altijd dwars zodra ze er niets mee kunnen verdienen. Uiteindelijk moeten ze wel mee.

 

Correctie: Apple is bezig met een eigen standaard voor contactloos betalen.

 

Daar gaat het niet om, NFC is een standaard waar veel fabrikanten zich naar schikken. Dat maakt de wereld een stuk makkelijker in te richten. Apple gaat weer zijn eigen standaard doordrukken. Licentie technisch zal dat ze wel weer geen windeieren leggen.

 

"Een eigen standaard"

Denk je wel eens na als je iets zegt?
Dan is het dus geen standaard maar incompatibel apple rotzooi.

 

De kip verwijt het ei..
fabrikanten voegen geen standaard toe zonder markt en de markt wacht op de fabrikanten

 

Eh zoon..... Eerst nadenken he en dan pas regageren!

 

Nieuwsbrief