Beamer als koplamp tovert regendruppels weg
Nieuws

Beamer als koplamp tovert regendruppels weg

donderdag 05 juli 2012 11:57

Onderzoekers werken aan koplampen die regendruppels en sneeuwvlokken ontwijken voor beter zicht in het donker.

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh werken aan een slimme koplamp. De lamp moet een probleem oplossen dat iedere automobilist die ooit in het donker de stromende regen of sneeuw heeft gereden kent: plotseling slecht zicht. Het licht reflecteert dan van de druppels en vlokken af waardoor het haast lijkt of je op lichtsnelheid vliegt. Om dat te voorkomen kan de slimme koplamp druppels en vlokken individueel niet belichten. 

Het systeem kan het zicht met 90% verbeteren. In plaats van een normale koplamp gebruiken de onderzoekers een beamer en een stralingsdeler. Een camera scant ondertussen op vallende sneeuw en regen en stuurt die info naar een pc die er vervolgens een complex algoritme op los laat. Zo is te voorspellen welk pad de druppels richting de grond gaan afleggen. De beamer met stralingsdeler weten dan waar ze moeten schijnen zonder druppels met licht te raken.

In het laboratorium kan het systeem dit hele proces in 13 miliseconden. Wil het systeem in de praktijk werken, denken de onderzoekers dat ze het nog ongeveer tien keer zo snel moeten maken. De onderzoekers presenteerden het systeem afgelopen week tijdens een event van Intel.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Wow, dit is echt innovatief!

 

Nieuwsbrief