Bedien je iPad en smartphone met je hoofd in plaats van handen
Nieuws

Bedien je iPad en smartphone met je hoofd in plaats van handen

maandag 22 oktober 2012 11:57

Interaxon wil met een hoofdband de bediening van smartphones en tablets via gedachten mogelijk maken.

De Muse gedachten-lezende hoofdband waarmee je een smartphone of een tablet met breingolven kan bedienen, is een crowdfundingproject van het bedrijf Interaxon. De Muse is gebaseerd op EEG-technologie. Via elektrodes op je hoofd worden breingolven uitgelezen en dan vooral het verschil in hersengolven tussen ontspanning en concentratie.

Wetenschappers gebruiken EEG-technologie al jaren voor allerlei brain-to-machine interfaceprojecten om met hersengolven machines te bedienen. EEG-bediening van een machine betekent meestal dat je hoofd helemaal onder de elektrodes met kabels wordt beplakt. Erg praktisch is dat niet.

De EEG-technologie is volgens Interaxon inmiddels zo ver gevorderd dat het nu mogelijk is om een hoofdband te maken die klein genoeg en draadloos is, zodat je hem in het dagelijks leven echt zou willen dragen. De Muse is in elk geval elegant en compact genoeg om er niet als een wandelend lab uit te zien. Dat zit wel snor, maar de vraag is in hoeverre de Muse daadwerkelijk gebruikt kan worden voor serieuze smartphone- bediening. Interaxion legt de nadruk op dit moment dan ook op ontwikkelaars die voor de Muse toepassingen gaan bedenken en ontwikkelen. Via crowdfundingsite IndieGoGo wil het bedrijf 150 duizend dollar ophalen door ontwikkelaars de Muse voor 135 dollar in plaats van 200 dollar aan te bieden.

Ik heb mijn twijfels over wat dit gaat opleveren. Ik heb in het verleden mogen spelen met de Star Wars, The Force Trainer en Mindflex, een speelgoed EEG-hoofdband waarmee je een balletje over een plastic parcours met obstakels moet laten zweven met je ‘gedachten’. Concentreer je je dan blaast een kleine fan een luchtstroompje uit die het balletje doet zweven. In mijn beleving werkte het met willekeur en merkte ik geen verschil tussen concentratie en ontspanning. Het balletje leek een eigen leven te leiden.

Maar het speelgoed zoals Mindflex is al enkele jaren oud. Het is goed mogelijk dat de technologie van de Muse aanzienlijk verbeterd is en dat je daadwerkelijk over een paar jaar je smartphone zinvol met je brein kan bedienen. Op dit moment beperkt de Muse zich nog tot bijvoorbeeld een spelletje zoals in de video hieronder. Het filmpje is overigens al wat ouder en toont wat je zoal kon doen met de minder elegantere Zenbound voorganger van de Muse.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Filmpje doet me erg denken aan Harry Potter ;p

 

Voor de iPad bestaat dit al veel langer in de vorm van de PLX Xwave en de Neuroksy Mindwave mobile

 

Nieuwsbrief