Beetje weinig Nederlandse films op iTunes, jongen
Nieuws

Beetje weinig Nederlandse films op iTunes, jongen

dinsdag 12 juni 2012 17:09

Liefhebbers van Nederlandse films kunnen beter naar Ximon of Videoland surfen dan naar iTunes.

Apple startte vorig jaar met de verhuur van speelfilms via iTunes in Nederland, maar het aanbod is nog altijd niet erg groot. Of het nu aan Apple, de distributeurs of de rechthebbenden ligt, de iTunes Store heeft opvallend weinig Nederlandse films. Concurrenten als Videoland en KPN hebben twee keer zoveel Nederlandse titels in hun on-demand catalogus, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk.

De Nederlandse videohuursite Ximon, die opdracht gaf voor het onderzoek, gaat veruit aan kop met het grootste aantal Nederlandse filmtitels die tegen betaling zijn te streamen: meer dan 700. De site is dan ook bedoeld voor historisch materiaal. Ximon is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, het EYE Film Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van de 700 Nederlandse producties op Ximon zijn 455 lange speelfilms en documentaires, en ruim 200 korte en historische films. Meer dan de helft komt echter uit de periode van na 2000.

Ximon ook een redelijk goed aanbod aan arthouse films, waarvan een deel niet bij andere Nederlandse aanbieders van video-on-demand, zoals iTunes of Videoland, is te vinden. De andere partijen mikken vooral op het standaard Hollywood-materiaal. Videoland On Demand is wat betreft Nederlandse films nummer twee (140 titels in plaats van 50 bij iTunes) en heeft ook meer buitenlandse films dan iTunes.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Nog steeds ben ik een trotse eigenaar van een apple tv ;)...

 

Idem. Heb ook erg weinig behoefte aan specifiek Nederlandse films. Het is altijd zo'n beetje hetzelfde recept.

 

Same here, nog steeds geen spijt van die aankoop. Wat een gemak!

 

Hier ook!

 

Tuurlijk. Een Apple gebruiker zal nooit durven toegeven dat hij/zij ontevreden is met een aangeschaft Appleproduct.. :-)

 

Jan Willem:
Vreemde reactie. Weet jij wel wat Apple tv is? Ik heb een US account en kan elke film, serie die ik wil zien meteen kijken. Zelfs films die niet een uit zijn in NL. Je laat je verblinden door je Apple haar. Dit maakt je nooit slimmer. Probeer open te staan.

 

Nieuwsbrief