Belgisch belspelprogramma ontmaskerd

Belgisch belspelprogramma ontmaskerd

dinsdag 18 januari 2011 16:25

Het Vlaamse tv-programma Basta infiltreerde bij een belspelprogramma en slaagde erin een complexe rekenopgave te kraken.

Het programma Basta ken je wellicht van de briljante actie met een container die ze voor het parkeerterrein van de mobiele aanbieder Mobistar plaatsten. De beveiligingsmedewerker voor Mobistar die daarover telefonisch zijn beklag deed, werd vervolgens – net als de klanten van Mobistar – van het kastje naar de muur gestuurd.

De stunt die Basta deze week uithaalde, is zo mogelijk nog spectaculairder. Het programma liet een presentator, Maxime De Winne, infiltreren bij een nachtelijk televisie-belspelletje, Quizzit. De Winne kreeg als presentator de opdracht om zoveel mogelijk mensen te laten bellen.

De Winne liet zijn kijkers onder meer een complexe rekenopgave oplossen: kijkers moesten daarbij raden wat de som was van de cijfers die in een opgegeven zin voorkwamen. Een allesbehalve makkelijke opgave. Behalve dan voor Gaëtan De Weert. Die slaagde er na anderhalf jaar in de 'code' te kraken.

Opmerkelijk genoeg snapte De Weert de code beter dan de makers van het programma. Die kwamen namelijk bij één op de zes opgaven tot het verkeerde antwoord. Ach, kijk zelf maar:

Overigens hebben de onthullingen van Basta voor de belspelletjes nog een staartje. De Belgische staatssecretaris voor fraudebestrijding, Carl De Vlies, gaat de regels voor dergelijke spellen aanscherpen. Als de belspellen zich niet aan die regels houden, moeten ze – net als in Nederland – van de buis. In afwachting van de strengere regels gaat de producent van de belspellen (een dochteronderneming van Endemol) gewoon door met de uitzendingen.

UPDATE: VTM heeft inmiddels besloten te stoppen met het uitzenden van belspelletjes. De reden: 'de maatschappelijke hetze'.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

@Maarten filmpje bij het artikel over Mobistar is niet meer beschikbaar op Youtjoep, staat overigens wel weer nieuw online dus wellicht kun je het aanpassen.

 

Hmmm... Ik zie dat VRT vrij fanatiek alle Mobistar-video's van YouTube laat verwijderen, maar plaats hieronder gerust een werkende link. :)

 

En nu zet De VMMa, het moederbedrijf van Vtm en 2BE, de belspelletjes stop. Door de maatschappelijke golf die Basta teweegbracht en voor het beschermen van de kijker. Echt lachen.

 

Ik zag het, heb een update aan het artikel toegevoegd.

 

Een diepe buiging aan Gaëtan De Weert... ! Goed bezig geweest :)

 

Yo de mannen,

eindelijk en keigoed tv-programma op TV,
namelijk mensen en media op hun vingers tikken!
Doorgaan!
Misschien kun je de Walen en de Vlamingen
ook op hun tenen trappen?

 

Op dumpert staat die video nog ergens.

 
 

Alles is trouwens ook gewoon op de website van het programma te vinden: http://www.een.be/programmas/basta

 

Tjonge wat een goed programma en wat een vette humor, daar kunnen ze in Hilversum nog leren!

 

O wat heerlijk, goed werk mannen van Basta! bedankt voor deze post Maarten!

 

Het blijven Belgen... Ze lopen hopeloos achter. Blij dat wij gewoon regelgeving hebben waarmee dit soort meuk van de buis geweerd kan worden.

 

Tja, de spelletjes mogen misschien niet bij ons, maar allerlei schofterige SMS diensten gaan gewoon door.

 

Helemaal geweldig!

 

En wederom een topuitzending van deze mannen!

 

Dat filmpje met de container voor de ingang van de parkeerplaats was leuk, maar jammer dat alleen de bewaking aan de telefoon kwam.

Dit was echt fantastisch om te zien. Een beetje Radar, vleugje humor erbij... En vier maanden undercover! :D

 

Haha, briljant filmpje met die container, lag echt in een scheur!