Betalen met PayPal kan nu ook met pasje
Nieuws

Betalen met PayPal kan nu ook met pasje

vrijdag 16 maart 2012 15:26

Betaalservice Square werd groot met hun betaal-overal-dongle. PayPal Here gaat met een zelfde dongle de concurrentie aan.

Het principe is dankzij betaalservice Square van Twitter-oprichter Jack Dorsey al bekend: maak van je smartphone een betaalautomaat door middel van een simpele dongle in de audiojack. PayPal komt nu dus ook met zo’n oplossing voor bijvoorbeeld kleine winkeliers. Na de PayPal portemonnee is dat de tweede vernieuwing die het betaalbedrijf deze week aankondigt. Vooralsnog zullen we PayPal Here in Europa net als Square nog niet kunnen gebruiken. PayPal zegt zich te onderscheiden door goede anti-fraude en hun 24/7 bereikbare service. 


De PayPal Here en de Square reader. Geometrisch gejat?

Met Here lijkt PayPal zich vooral op de verkoper te richten; aan de kant van de consument verandert met het doorhalen van een pas en het intikken van een code niet zoveel. Square en Google maar ook Nederlandse providers richten zich juist meer op betaalgemak voor de consument. Google en de providers gaan dan vooral voor de techniek NFC. Dat werkt grofweg zoals de OV-chipkaart, met als verschil dat je in plaats van een pasje je telefoon tegen een betaalpunt aanhoudt. 

Square gooit het over een andere boeg met Card Case. Daarbij hoef je je telefoon niet eens tevoorschijn te halen; de app op de tablet van de verkoper ziet doormiddel van gps of je in de buurt bent. Vervolgens ziet de verkoper aan je profielfoto in diens app dat jij ’t bent. Je rekening wordt afgesloten en betaald zodra je buiten de gps-afstand van de kassa raakt.

Het wordt interessant om te zien wie er uiteindelijk het meeste voet aan de grond zal krijgen rondom deze nieuwe manieren van betalingsverkeer. PayPal loopt wat dat betreft wel achter: zowel Google als Square zijn in de praktijk al op veel plekken in de VS te gebruiken. Daarnaast heeft Square creditcardgigant Visa achter zich, Google is voor Wallet partner met MasterCard. Alledrie werken overigens wel gewoon met alle grote creditcards. Op onlinegebied heeft PayPal ondertussen concurrentie gekregen van diensten als Stripe, die het voor de kleine developer dan weer gemakkelijker maakt om online credit cards te accepteren. 

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Oplossingen zoals Card Case zijn de toekomst. Alleen hopen dat NFC niet de VHS van de 21e eeuw wordt. Een techniek die achterhaald is voor hij gelanceerd is en toch je strot in gedrukt gaat worden.

 

Ik vind Card Case persoonlijk ook de meest veelbelovende techniek. Dat lijkt zo als vanzelf te gaan, dat ik bijna zin krijg om het te gebruiken. Dat wil ik graag zien in nieuwe technieken. NFC etc. is dezelfde handeling, maar dan elektronisch, eerder een verandering dan evolutie, laat staan revolutie.

 

Ik vind Card Case persoonlijk ook de meest veelbelovende techniek. Dat lijkt zo als vanzelf te gaan, dat ik bijna zin krijg om het te gebruiken. Dat wil ik graag zien in nieuwe technieken. NFC etc. is dezelfde handeling, maar dan elektronisch, eerder een verandering dan evolutie, laat staan revolutie.

 

Het probleem is inderdaad dat je een goede partner achter je moet hebben. Het blijft sowieso jammer dat dit soort ontwikkelingen eerst alleen in de VS plaatsvinden. NFC valt nog niet te gebruiken in Nederland en de originele plannen van de grote Nederlandse banken zijn al redelijk uitgesteld. Toch heeft NFC heel veel potentie. Hoewel ik Paypal prettig vind werken, hoor ik toch teveel verhalen over willekeurig geblokkeerde rekeningen om daar veel geld op te laten staan. Een prepaid creditcard via Paypal aanvragen kan in Nederland ook weer niet. Dan zit je weer aan Moneybookers/Skrill vast.

("Geometrisch gejat?" Die ondertitel mogen jullie even gaan uitleggen.) Het uiterlijk van de iPad is dan zeker ook gejat van mijn fietswiel? Het zijn tenslotte beide geometrische vormen.

 

Ondertitel is een geintje; Square bestaat al een aantal jaar en is deels zo genoemd door de vorm die de bekende dongle heeft. Nu komt PayPal met en wel heel gelijkend idee en een driehoekige dongle... Ik vond het toevallig en bovendien allitereert 't wel lekker.

 

Probleem is met Paypal is dat het defective by design is: emailadres met paswoord als verificatie is vragen om problemen. Dus hebben ze een computer draaien die op basis van allerlei verdacht gedrag misbruik probeert op te snorren, en dit resulteert vaak in een geblokkeerde rekening: probeer voor de grap eens een paypal betaling te doen vanaf een wifi-hotspot in een school, macdonalds of ziekenhuis. Geheid heb je een blokkade aan je broek.

En Paypal is veel te duur. Een percentage van de omzet kan in 2012 echt niet meer. 2-3 ct/transactie moet de limiet zijn. Als Nelie telecombedrijven qua kosten aan banden kan leggen, dan moet het met online betalen ook kunnen. Alleen heeft Paypal de centen nu hard nodig om iedere keer klanten aan te telefoon te woord te staan die door de fouten in het Paypal systeem dus worden geblokkeerd. Je betaalt als klant het falen van Paypal

Oh, en de inlog van Bright Bunch is ook nog steeds #BIG #FAIL. Waarom krijg ik een reload van de pagina als ik in het gebruikersnaamvak begin te typen, en dus opnieuw kan beginnen, en waarom beland ik na het inloggen op de homepage?

 

Nieuwsbrief