Bewaar je eten zonder koelkast, met no-tech
Nieuws

Bewaar je eten zonder koelkast, met no-tech

donderdag 16 februari 2012 16:44

De koelkast is voor smaak en houdbaarheid van voedsel niet altijd de beste plek. Hoe dan? Met een zandbak voor worteltjes.

'We geven de verantwoordelijkheid over ons voedsel uit handen aan technologie', verzucht de Koreaanse ontwerpster Jihyun Ryou. Zij vindt het maar ongezond dat we zonder datum op de verpakking niet weten hoe lang ons voedsel eetbaar is en alles in de koelkast bewaren terwijl smaak en houdbaarheid om andere omstandigheden vragen. Dus ontwikkelde ze een serie no-tech apparaten genaamd Save food from the fridge die terugvalt op oude kennis, letterlijk verkregen van haar grootmoeder.

Veel groenten en fruit geven ethyleen af tijdens het rijpingsproces. Stop je je appels in een zakje of in een afgesloten koelkast, dan kan die ethyleen niet weg en wordt je voedsel sneller rot. Maar bij aardappels en uien remt datzelfde ethyleen de groei van wortels. Stop een appel en aardappel samen in een zakje en de appel rot zienderogen weg terwijl de aardappel goed blijft. Het product wat daaruit voort komt heet Symbiosis of potato and apple, een gesloten esdoornhouten bakje aan de muur met bovenin gaten waar een appel niet door past een een aardappel wel. Zo zijn ze dicht bij elkaar, maar ligt de appel in geventileerde lucht en de aardappel in het donker.

Wortels bewaar je het best rechtop. Dus ontwerpt Ryou een prachtig bakje van datzelfde hout met glazen voorkant. Daarin stop je schelpenzand om de wortels in te prikken. Een glazen trechtertje is bijgeleverd om je worteltjes te bewateren. Het verdampende vocht houdt de temperatuur van het zand laag zodat je de worteltjes koel kunt bewaren in een warmere omgeving.Door de poreuze schaal neemt een ei de smaak van de koelkast om zich heen aan. Dus bewaar ze in de lucht, bijvoorbeeld op dit plankje met waterglas. Bij Breathing of eggs check je de versheid van een ei onafhankelijk van de datumstempel. Drijven is oud, zinken is vers.


Los van milieuoverwegingen smaken je spullen in vele gevallen beter buiten de koelkast. Rest de vraag hoe oma je cola koud houdt.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Een ei gaat toch pas drijven wanneer deze écht rot is?

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Echt vers ligt een ei op de bodem, na een paar dagen richt het zich een beetje op en daarna alle gradaties richting drijven.

 
 

Haha, dat is wel suf van ons. Moeten we vaker Bright.nl goed lezen :)

 

Zouden jullie eens moeten doen, best een leuke site ;)

 

Wie laat zijn net gekochte wortels zo lang staan totdat deze mogelijk kunnen rotten? Deze eet je toch dezelfde, zoniet de volgende dag al op?

 

Kom eens in mijn koelkast kijken...

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

bij mij zijn ze na een dag slappe hap ipv knapperige bite.

 
afbeelding van 9abf78710ccf448ab2544e3967a7c944

LPT (Life Pro Tip) uit grootmoeders keuken. Groenten inpakken in krantenpapier, licht vochtig maken en in een plastic zak onder in de groentenla. Ideaal voor: wortels, sla, brocolli, andijvie, prij, bleekselderij, spersiebonen en kolen. De meeste groenten houden het zo gemakkelijk twee weken uit in de koelkast, zonder noemenswaardige verpietering.

Misschien niet zo designer als het bovenstaande postje, maar wel een goede manier om veel geld (en milieu) te besparen.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout

Die hou ik er in! Sla is altijd een drama, binnen of buiten de koelkast. Als een natte krant ook maar een beetje helpt...

 

Nieuwsbrief