Binnenkort eerste Nokia Windows Phone met Pureview supercamera
Nieuws

Binnenkort eerste Nokia Windows Phone met Pureview supercamera

dinsdag 10 juli 2012 10:10

Nokia's Windows Phones krijgen ook de Pureview-beeldtechniek en wellicht buigbare schermen. Ze moeten ook automatisch situaties gaan herkennen.

De Pureview 808 is het eerste toestel met Nokia's Pureview-techniek die foto's van 41 megapixel omzet in scherpe beelden van 5 megapixel. De telefoon draait echter nog op Symbian, dat door Nokia al lang op een zijspoor is gezet. Nokia's vicepresident Richard Kerris zegt echter in een interview met Neowin dat "het niet lang" zal duren voordat Nokia's eerste Windows Phones die gebruikmaken van soortgelijke Pureview-beeldtechniek zullen verschijnen. Of de Windows Phones een evengrote lens krijgen als de 808, is niet bekend, maar Pureviews oversampling van pixels werkt uiteraard ook bij kleinere aantallen megapixels.

Nokia werkt daarnaast aan andere innovaties waarmee het Finse bedrijf zich weer wil onderscheiden van de rest van de telefoonmarkt. Voorbeelden zijn volgens Kerris buigbare schermen en een scherm dat helemaal rond het toestel zit gewikkeld.

Ook wil Nokia apparaten bewuster van hun omgeving maken. Zo moet de telefoon zakelijke e-mails automatisch kunnen verbergen als je thuis bent gekomen van het werk, als je dat zou willen. Ook zouden toekomstige Nokia's kunnen detecteren als een kind het toestel oppakt, waarna diverse lock-instellingen in werking treden.

Hoewel Nokia er momenteel niet best voor staat, verwacht Kerris dit najaar een ommekeer dankzij diverse innovaties, waaronder dus Pureview. Volgens de manager "zullen mensen komende lente staan te dringen" om de nieuwe Nokia-producten te bemachtigen. Dat is nogal een uitspraak gezien Nokia's huidige kleine aandeel op de smartphonemarkt. Maar duidelijk is dat de Finse fabrikant nog genoeg in de pijplijn heeft zitten. De namen van zes komende Windows Phones lekten al uit.

Naast een betere beeldregistratie heeft Nokia overigens ook de audio-opname in de 808 Pureview opgevoerd zodat ook in zeer lawaaiige omgevingen de geluidsregistratie goed blijft. Die functie ook best welkom in andere telefoons. Check bijvoorbeeld onze opname van een rocknummer door Kurt Vile & The Violators afgelopen zondag in de Melkweg, geschoten met de 808 Pureview:

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief