Bits Of Freedom naar rechter over aftappen social media

Bits Of Freedom naar rechter over aftappen social media

16-10-2012 15:56 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Bits of Freedom start een rechtszaak over aftappen van social media door de Nederlandse politie en Justitie.

Digitale burgerrechtengroep Bits of Freedom stapt naar de rechter om opheldering te krijgen over hoe vaak de Nederlandse politie en Justitie gegevens van gebruikers van social media opvragen. Ondanks verscheidene pogingen en Kamervragen door GroenLinks wil het ministerie van Veiligheid en Justitie niet zeggen hoe vaak opsporingsdiensten informatie van social media eisen. Het aantal telefoontaps en opvragingen van gegevens van telecom- en internetgebruikers is echter eerder wel openbaar gemaakt.

Volgens BoF is het geheimhouden van de infomatie in strijd met de Wet openbaarheid van bestuur en het bestuursrecht. BoF wil opheldering om te kunnen bepalen of opsporingsdiensten geen misbruik van hun bevoegdheden om informatie op te vragen maken. Dat zou een inbreuk op de privacy en communicatievrijheden van burgers betekenen.

Justitie wil over haar social media-activiteiten niets zeggen, met als argument dat mensen met kwade bedoelingen zich dan op die sites anders zouden gaan gedragen. Het is nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet. Enkele bedrijven, zoals Google en Twitter, geven zo nu en dan wel zelf cijfers vrij over opvragingen door overheidsdiensten. Maar bijvoorbeeld Facebook en Hyves doen dat niet.

Controle door de rechter in een afzonderlijke strafzaken, is volgens BoF onvoldoende. "Daaruit volgt immers niet hoe vaak die bevoegdheid wordt ingezet en de rol die de verschillende aanbieders daarbij spelen. Vragen opsporingsdiensten bijvoorbeeld bij één aanbieder veel vaker gegevens op dan bij anderen? Ook blijft onbeantwoord hoe vaak aanvragen worden afgewezen en of er dus mogelijk sprake is van misbruik van die bevoegdheid. Die zaken komen immers nooit voor de rechter."

Bits of Freedom publiceerde dinsdag ook lijstje argumenten tegen het plan van minister Opstelten om de politie de mogelijkheid te geven om hackers terug te laten hacken.