Blogs, bier en web2.0 op Barcamp

maandag 22 mei 2006 17:19

Barcamps staan voor geeks, laptops en bier.

Afgelopen weekend was er weer een in Amsterdam. Tonie was er natuurlijk bij.

Opstoken die Web2.0-hype!


Drie koelkasten vol flesjes bier. Dertig hardcore nerds, die elkaar nog niet kennen, overal laptops en digitale camera's. Dat is Barcamp. Dit weekend bood Mediamatic op de benedenverdieping van het Post CS-gebouw in Amsterdam onderdak aan deze geek gathering, die om de paar weken wel ergens anders in de wereld gehouden wordt. Van Brussel tot Bangelore.

Barcamp is geen congres, maar een sociaal evenement. Gezellig en nerds klinkt tegenstrijdig, maar het is wel de bedoeling. En zo nu en dan geeft iemand een presentatie. Zoals de Poolse jongen die om elf uur op zaterdagavond besloot te gaan praten over usabilitytests voor websites. Right. Een schema van spekers ontbreekt, maar er wordt vooral veel gekletst over Ajax (nee, niet de voetbalclub, maar de set programmeertechnieken), Ruby on Rails, Javascript, XML, RSS, API's. Allemaal heel Web2.0 natuurlijk.


Gezellig met elkaar de laatste 'memes' bespreken. Dit is: proposal via Apple webcam


In Nederland was het al de tweede Barcamp. Tijdens de vorige editie, in november, spraken we onder meer de makers van Plazes.com, een site waar je je locatie kan delen. Dit keer kwamen onder meer wat programmeurs van de browsers Firefox en Opera langs. En Boris Veldhuijzen van Zanten, rijk geworden tijdens de eerste internethype, stookte het vuurtje rond de Web2.0-hype met zijn mysterieuze site Fleck nog wat op. Letterlijk, want Boris zorgde na het bakken van hamburgers ('beta-burgers') nog voor een groot kampvuur. Want wat is een camp zonder fire.


Vlaamse krant De Tijd op electronisch inkt.


Ook liep Edwin Mons rond met het electronic book reader Iliad van iRex. Het scherm werkt met electronische inkt waardoor het een veel betere scherpte heeft. Het ververst zichzelf niet, zodat je er prima uren op kan lezen. Enige nadeel is dat het opbouwen van de pagina's zeker een seconde duurt en dat hij nog geen kleuren aan kan. Volgens Mons is de Iliad over ongeveer twee weken te bestellen op de site van iRex.


Zaterdagavond op het #barcamp irc-kanaal...


Wat werd er allemaal nog meer gepresenteerd? Een manier om Firefox te gebruiken met een touchinterface, een Web2.0-achtige site genaamd Dabble DB om spreadsheets en databases te delen, en Iconaut, een flash-site waarmee Harper's Magazine nieuwsonderwerpen grafisch weergeeft als iconen. Volgens de ontwerpster Liz Turner is dat mogelijk door gebruik te maken van nieuwsartikelen waaraan door webloggers trefwoorden aan toe zijn gevoegd. Vervolgens kan je bekende onderwerpen, bijvoorbeeld George W. Bush, selecteren en zie je aan de stapeltjes geordende papieren welke andere onderwerpen daar ook bijhoren. 'Zo hoop ik patronen en verbanden te zien in het nieuws die je niet alleen met woorden kan ontdekken. Soms is het fijner om onderwerpen te visualiseren, woorden alleen zijn niet altijd effectief', aldus Turner. Het zag er strak uit. Alle iconen had ze zelf ontworpen.


Matt Biddulph laat de online BBC-catalogus zien. Nu met extra veel tags!


De Brit Matt Biddulph presenteerde waar hij de afgelopen tijd bij de BBC aan heeft gewerkt: de open catalogue. Een prachtig voorbeeld van wat er met nieuwe webtechnieken mogelijk is. Deze database toont alle informatie die de BBC over uitgezonden tv- en radioprogramma's beschikbaar heeft. Elk programma, uitzenddag, presentator en onderwerp heeft zijn eigen pagina. Overal hebben de archivarissen van de BBC trefwoorden aan toegevoegd. De bedoeling is dat internetters dat straks ook zelf kunnen.

'Elke dag komen er 350 programma's bij. Als het zo door gaat dan bereiken we in september de 1 miljoen programma's', aldus Biddulph. 'In totaal zijn er zeker tien miljoen pagina's. Google heeft er zo'n anderhalf miljoen geindexeerd. Sommige informatie blijkt echt uniek te zijn, zie ik aan de zoekresultaten waarmee mensen op de pagina's terecht komen.'

In z'n vrije tijd maakte Biddulph ook nog een tooltje waarmee je je kan abonneren op een concertagenda in je omgeving gebaseerd op je muzieksmaak. Dat werkt zo: gebruik je Last.fm dan wordt precies bijgehouden welke liedjes je draait. Door die gegevens te koppelen aan de openbare agendainformatie van Upcoming weet Biddulph zo'n persoonlijke concertagenda te genereren. Hij werkt nog aan een Amsterdamse versie.


Barcamp-organisator Andy Smith was even uitgeteld.


Dat doet de gemiddelde Barcamper gewoon in de vrije uurtjes. Hebben ze dan nooit behoefte aan computerloze ontspanning? Jawel, in de speciale Slacker Salon waren computers verboden. Daar konden de Barcampers op matrassen liggen en een kopje Turkse thee drinken.


Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

En als je gaat chillen in de Slacker Salon, dan neem je uiteraard je PowerBook mee, bewijst bovenstaande foto. Met z'n allen in de sluimermodus.
 
Het was leuk en de hamburgers waren lekker.
 
Die Biddulph is me een handige knakker. Die integratie tussen last.fm (of waarom ook niet iTunes - oh nee, da's niet web en al helemaal niet 2.0 natuurlijk...) en upcoming is een mooie missing link. Kom maar op met die v.AMS!
 
Ik had er bij willen zijn maar de agenda liet het niet toe. Jammer, want het ziet er gezellig uit :) Matt koppelde trouwens al eerder de BBC radio aan Last.fm, ook een erg leuk idee: http://www.hackdiary.com/archives/000082.html
 
BarCamp was supertof! Ik was er zaterdagmiddag pas, maar volgende keer ga ik zeker weten alle dagen heen.
 
Misschien aardig om mijn voornaam goed te spellen ;) Edwin Mons
 
Check! :)
 
Jeez... klinkt als een boeiend weekend vol met nerds. Wanneer is BarCampAmsterdamIII?
 

<a href=http://moodle.aniketos.net/b/where-to-buy-power-colon-cleanse.php>colon cleanse cheap overnight delivery</a> get discount colon cleanse = <a href=http://lms.psru.ac.th/moodle/b/dr-floras-colon-cleanse-discount.php>how colon cleanse woirks</a> availability colon cleanse = <a href=http://lms.mrt.ac.lk/moodle/b/duke-and-the-doctor-colon-cleanse.php>generic drugs from india</a> professional without presciption

 

Nieuwsbrief