Bright Business

ABN Amro biedt rekeningen aan op de blockchain

15 februari 2018 08:18

Bedrijven die geld van hun klanten moeten beheren, kunnen binnenkort bij ABN Amro blockchainrekeningen openen voor hun klanten.

ABN Amro is gestart met een pilot en wil dit jaar nog een blockchain-alternatief voor de derdengeldrekening op de markt brengen. Normaal hebben bedrijven die geld van hun klanten moeten vasthouden maar zelf geen bank zijn zo'n derdengeldrekening. Denk aan een notaris die tijdelijk de koopsom van een woning overgemaakt krijgt. Dat geld gaat naar een aparte rekening, zodat dat geld afgeschermd is van bijvoorbeeld een faillissement van de notaris.

Minder administratief gedoe

Bij zo’n derdengeldrekening komt een hoop administratieve rompslomp kijken omdat de toezichthouders geïnformeerd moeten worden over de bedragen per klant. Een ondernemer met geld in beheer heeft normaliter één derdengeldrekening voor alle klanten. Via ABN Amro kunnen ondernemers straks voor elke klant een individuele blockchainrekening openen.

Dit moet een beter overzicht bieden en tegelijkertijd de administratieve rompslomp verminderen. De afsplitsing naar individuele klanten heeft immers al plaatsgevonden; dat scheelt een hoop administratief gedoe als je moet rapporteren aan de toezichthouder.

Pilot met Nxchange

Wat de bank in rekening gaat brengen voor deze blockchainrekeningen, en of het nieuwe alternatief ook goedkoper wordt dan de derdengeldrekening, is nog niet duidelijk.

Aandelenbeurs Nxchange gaat als eerste aan de slag met de blockchainrekening. De twee partijen gaan samen kijken wat werkt en wat niet, daarna wordt de dienst voor meer ondernemers beschikbaar. Een woordvoerder laat aan RTL Z weten dat de opschaling naar verwachting 'in de loop van het jaar' plaats zal vinden.

Wat is blockchain?

Blockchain is de technologie achter bijvoorbeeld de cryptomunt bitcoin. Veel financiële instellingen, zoals ABN Amro, zijn geïnteresseerd in de technologie, omdat daarmee de registratie van eigendom in de toekomst efficiënter zou kunnen verlopen.In onderstaande video legt Bright-redacteur Bram van Dijk uit hoe die technologie werkt.

Lees ook:

'Blockchain leidt tot centralisatie in plaats democratisering'

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018