Bright Business

Makers Twentse robotvogel halen miljoenen op

6 december 2017 19:11

Met zijn robotvogel heeft het Twentse Clear Flight Solutions een investering van 2,6 miljoen euro opgehaald.

De investering is deel van een Series B-investeringsronde waarin het Twentse bedrijf in totaal 6 miljoen euro wil ophalen. Het bedrijf ontwikkelt robotvogel Robird, die echte vogels kan verjagen met zijn uiterlijk als een roofvogel.

Met een groot deel van de investering wil Clear Flight Solutions verder uitbreiden in de VS en Canada. Ook wordt een deel van het geld gebruikt voor de ontwikkeling van Robird 3.0: een volledig autonome versie van de vogeldrone die de inzet nog simpeler en aantrekkelijker maakt.

Sinds mei is Robird al actief op het vliegveld van Edmonton, de op vier na drukste luchthaven van Canada en in oppervlakte de grootste. Op een vliegveld in Europa, waarvan het bedrijf de naam niet bekend wil maken, heeft de drone-vogel al 500 vluchten gemaakt binnen drie maanden. Meer dan 15 duizend vogels zijn er weggejaagd uit de buurt van landingsbanen. Het Twentse bedrijf werkt ook samen met oliebedrijven en baggeraar Van Oord.  "Deze investering komt op het juiste moment. We hebben dit jaar als bedrijf meerdere mijlpalen bereikt. Onze omzet groeit snel en is dit jaar meer dan 1 miljoen euro. Met deze nieuwe investering kunnen we verder uitbreiden", zegt ceo Nico Nijenhuis.  

Natuurvriendelijker

De robotvogel van Clear Flight Solutions is een veel natuurvriendelijke manier om vogels te verjagen dan manieren die tot nu toe werden gebruikt. Omdat Robird met zijn levensechte uiterlijk heel gecontroleerd op luchthavens kunnen worden ingezet, zullen andere vogels de luchthaven vermijden. Die vogels hoeven dan niet afgeschoten of gevangen te worden.

Bekijk ons item over Robird uit 2016:

Volg ook ons YouTube-kanaal