Bright Business

Amazon werkt aan zelfvernietigende drone

1 december 2017 13:59

Wat te doen als je bezorgdrone pech krijgt en dreigt neer te storten? Bij Amazon denken ze een oplossing te hebben.

Het Amerikaanse bedrijf heeft een patent geregistreerd voor een drone die zichzelf in de lucht kan vernietigen.

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar zoals de knappe koppen van Amazon het voor zich zien lijkt het best goed gevonden, als ze het ook echt gaan doen. Dat is overigens maar zeer de vraag bij de registratie van patenten door grote techbedrijven zoals Amazon, Apple en Samsung.

In de lucht ontmantelen

Als het concept werkelijkheid wordt, neemt een 'fragmentation controller' de controle over van het besturingssysteem van de drone als er iets misgaat, zoals een exploderende accu of een kapotte propeller.

De computer scant razendsnel de omgeving, de weersomstandigheden en de vliegroute. Aan de hand van die info bepaalt het systeem waar de drone zichzelf langzaam zal ontmantelen in de lucht.

Gecontroleerd crashen

De gedachte erachter is dat de drone sowieso zal crashen en het dan maar beter is als dit op een plek gebeurt, die zo min mogelijk gevaar oplevert, schrijft techwebsite The Verge

Amazon zelf schetst in de bovenstaande illustratie een scenario waarbij een deel van de onderdelen in een meer en op een leeg stuk grond vallen, waarna de rest in een boom crasht.

Rijkste man ter wereld

Het bedrijf van 's werelds rijkste man Jeff Bezos bezorgde vorig jaar voor het eerst een pakket met een drone. Dat gebeurde in Engeland, want daar waren de regels op dat moment minder streng dan in de VS.

In Zwitserland startte het Amerikaanse bedrijf Matternet in september met het vervoeren van bloedtesten en andere labresultaten met een drone tussen zorginstellingen. En de Amerikaanse startup Zipline wil vanaf volgend jaar medicijnen en bloed per drone naar afgelegen ziekenhuizen in Tanzania brengen.