Bright Business

Nieuwe 3D-printer is tien keer zo snel

1 december 2017 13:37

Onderzoekers van MIT hebben een nieuwe 3D-printer ontwikkeld die tot tien keer sneller is dan de huidige 3D-desktopprinters die er op de markt zijn.

De snelheid waarmee de 3D-printer van de MIT-onderzoekers print doet aan niets denken aan wat je van een gewone 3D-printer gewend bent. Terwijl de gangbare 3D-printers voor consumenten niet verder komen dan een paar voorwerpen ter grootte van een Lego-steentje in een uur, claimen de MIT-onderzoekers hetzelfde resultaat binnen een paar minuten te kunnen bereiken.

De onderzoekers behalen de hogere snelheid dankzij een andere printkop. De nieuwe printkop bevat een schroefmechanisme waardoor het printmateriaal met grote kracht door het spuitmechanisme wordt gejaagd. Daarnaast is er een laser in de printkop ingebouwd die de printgrondstof snel verwarmt en smelt zodat het met grotere snelheid door het mondstuk van de printkop kan.

De hogere snelheid voorziet in een behoefte. “Als ik een onderdeel voor een prototype, een beugel of een versnelling bijvoorbeeld, binnen vijf tot tien minuten kan in printen in plaats van in een uur, dan kan ik veel sneller ontwerpen, bouwen en testen”, legt Anastasios John Hart van MIT uit. Ook reparaties waarbij onderdelen vervangen moeten worden, kunnen zo een stuk sneller plaatsvinden.