Bright Business

Origami-robotspieren tillen duizend keer eigen gewicht

30 november 2017 21:50

Onderzoekers van Harvard en MIT ontwikkelen robotspieren met superkrachten. Zij laten zich daarbij inspireren door origami.

Volgens de onderzoekers zijn de kunstmatige spieren in staat om objecten op te tillen die duizend keer zoveel wegen als de spieren zelf. Met behulp van lucht- of waterdruk slaagden de onderzoekers erin om kunstmatige spieren die slechts 2,6 gram wogen een voorwerp van drie kilo omhoog te trekken. Dat is vergelijkbaar met “een eend die een auto optilt”, aldus de onderzoekers.

De robotspieren bestaan uit een door origami geïnspireerde opvouwbare skeletachtige structuur in een dichtgemaakte zak. De zak, die fungeert als de flexibele huid om het skelet, kan worden gevuld met lucht of een vloeistof. Door de zak van binnen vacuüm te trekken wordt de ‘spier’ aan het werk gezet en kan hij voorwerpen optillen. Net als met behulp van een katrol is het daarbij mogelijk een veelvoud van het eigen gewicht te verplaatsen.

Sta op en loop

Eén van de voordelen van deze ‘spieren’ is dat ze gemaakt kunnen worden van goedkope materialen. De onderzoekers verwachten dat de kunstmatige spieren onder meer kunnen worden toegepast in medische apparaten, bij wearable robotics en bij zachte robots, die dankzij de kunstmatige spieren een stuk sterker kunnen worden.

Zo denkt Daniela Rus van MIT dat de kunstmatige spieren gebruikt kunnen worden om mensen die in een rolstoel zitten, te helpen met opstaan. “Zo kunnen we mensen mobiel maken die normaal niet in staat zijn om te bewegen”, zegt ze tegen NPR.