Beeld © Max Pixel
Beeld © Max Pixel
Bright Business

Kunstmatige intelligentie helpt bij vervullen vacatures

27 november 2017 10:44

Kunnen we het zoeken naar geschikte kandidaten voor een vacature straks overlaten aan een algoritme? Volgens recruitmentplatform Woo wel.

De recruitmentsite heeft een AI-headhunter genaamd Helena ontwikkeld, die volgens Woo meer succes heeft bij het voorstellen van kandidaten dan recruiters van vlees en bloed. Uit de eerste testen blijkt dat werkgevers 52 procent van de door Helena voorgestelde kandidaten uitnodigen, schrijft Forbes.

Daarmee doet Helena het beter dan menselijke recruiters bij wie volgens Forbes slechts 20 procent van de kandidaten wordt uitgenodigd. Overigens wordt Helena wel gewoon getraind door menselijke recruiters en headhunters, die werknemers rekruteren voor bedrijven als Facebook en Google.

Vooroordelen

De kritiek op dit type machine learning is vaak de algoritmes de vooroordelen van hun menselijke trainers overnemen. Volgens Woo-ceo Liran Kotzer kiest Helena juist vaker voor kandidaten die menselijke recruiters in eerste instantie over het hoofd zien of terzijde schuiven. Daarmee zou het algoritme in het voordeel kunnen werken van mensen wier achtergrond wellicht niet direct overeenkomt met wat de recruiters zoeken, maar die desondanks een goede match zijn.

Sollicitatie overbodig

Kotzer verwacht dat kunstmatige intelligentie sollicitatiegesprekken in de toekomst overbodig zal maken. “Een sollicitatiegesprek vindt plaats omdat er aan beide kanten een gebrek aan informatie is”, legt hij uit aan Forbes. “Maar als er een machine is die alles weet over ervaring, over projecten waarbij je betrokken bent geweest, over de bedrijfscultuur, dan kan die machine vertellen dat beide partijen prima bij elkaar passen.”

Lees ook:

'Kunstmatige intelligentie creëert nieuwe banen

Kunstmatige intelligentie is nu een religie

AI kan op basis van één foto je geaardheid raden