Beeld © JD Lasica
Beeld © JD Lasica
Bright Business

'Robot wordt eerder hooggeleerd dan slaafje'

23 november 2017 11:20

Volgens Alphabet-topman Eric Schmidt willen mensen het liefst een robot die de keuken opruimt. Maar in plaats daarvan krijgen we een professor-robot.

De kans dat we op korte termijn een huishoudrobot krijgen, is echter heel klein, zo vertelde Schmidt tijdens het Halifax International Security Forum. Volgens de ceo van Google’s moederbedrijf is het maken van zo’n robot ‘extreem moeilijk’, meldt CNBC.

“Denk erover na wat nodig is”, legt Schmidt uit. “Je moet ergens binnen komen lopen, je moet vaststellen waar verschillende voorwerpen zijn, je moet alles herkennen, je moet je herinneren waar alles naartoe moet en je moet de spullen vervolgens op de juiste manier behandelen.”

Hooggeleerd

In plaats van een huishoudrobot krijgen we nu kunstmatige intelligentie die de dokter helpt om betere beslissingen te nemen, constateert Schmidt. Kunstmatige intelligentie is immers erg goed in het herkennen van patronen. Een handige eigenschap als je bijvoorbeeld wilt vaststellen op dat vlekje een melanoom of een onschuldige moedervlek is.

Gelet op de richting waarin het AI-onderzoek zich beweegt, is het volgens Schmidt veel voor de hand liggender dat de computers van de toekomst hooggeleerd zijn, dan dat ze onze borden wassen en wegzetten in de keukenkastjes. AI zal ons werk dan ook niet overbodig maken, maar wel veranderen.

Schmidt: “Ik hoop dat natuurkundigen over 10, 15 jaar een lastige natuurkundige vraag aan een computer voorleggen, dat de computer vervolgens een analyse doet van alle wetenschappelijke kennis over het onderwerp en vervolgens suggesties doet waarover de natuurkundigen zouden moeten nadenken.”

Lees ook:

'Killer-robots kunnen mensenlevens redden'

'Robots moeten niet te veel op mensen lijken'