Bright Business

Nieuw algoritme herkent vervalste kunst

21 november 2017 13:24

Nederlandse wetenschappers werkten mee aan een algoritme dat aan de hand van penseelstreken bepaalt of een kunstwerk vervalst is.

Dat schrijven wetenschappers van het Nederlandse Atelier voor Restauratie & Research van Schilderijen (ARRS) en de Amerikaanse Rutgers-universiteit in een nieuw paper. De wetenschappers hebben 80.000 streken afkomstig van tekeningen van Picasso, Matisse, Modigliani en andere bekende kunstenaars geïndexeerd.

Zo trainden ze een algoritme om met behulp van kunstmatige intelligentie specifieke kenmerken van een penseelstreek, zoals de vorm en kracht, te herkennen. In 80 procent van de gevallen kan de AI zo de kunstenaar raden. De onderzoekers vroegen andere kunstenaars om tekeningen te maken in dezelfde stijl als de stukken in hun database. Het systeem slaagde er vervolgens in alle gevallen in om de vervalste kunstwerken te herkennen.

"Een mens lukt dat niet", aldus één van de onderzoekers, hoogleraar Ahmed Elgammal, tegenover MIT Technology Review. Onderzoek naar kunstvervalsingen is bovendien een kostbare en tijdrovende aangelegenheid.

Lees ook:

Kunstmatige intelligentie is nu een religie 

'Kunstmatige intelligentie creëert nieuwe banen 

AI kan op basis van één foto je geaardheid raden