Bright Business

Is het een schip of een ijsberg? Algoritme biedt uitkomst

20 november 2017 12:10

Het Noors oliebedrijf Statoil roept programmeurs op om een algoritme te ontwikkelen om ijsbergen op satellietbeelden te onderscheiden van schepen.

De oliegigant heeft daartoe samen met het Centre for Cold Ocean Resource Engineering (C-CORE) een prijsvraag uitgeschreven via Kaggle. Inmiddels hebben zich ruim duizend teams aangemeld die in aanmerking willen komen voor het prijzengeld van 50.000 dollar.

Drijvende ijsbergen vormen een gevaar voor boortorens en de mensen die daarop werken. In gebieden met barre weersomstandigheden zijn olie- en gasbedrijven voornamelijk afhankelijk van satellietbeelden om te kunnen bepalen uit welke hoek het gevaar komt.

Met behulp van machine learning hopen C-CORE en Statoil het automatisch herkennen van schepen en ijsbergen op die satellietbeelden te verbeteren. Deelnemers aan de competitie hebben de beschikking over een database met 5.000 satellietafbeeldingen van ijsbergen en schepen. “Dankzij de deelname van meer dan duizend mensen van over de hele wereld hopen we nieuwe ideeën te krijgen voor een miezerige 50.000 dollar”, aldus Desmond Power van C-CORE tegenover het Canadese CBC News

Lees meer over beeldherkenning:

Deze app herkent en verbergt je naaktfoto's automatisch

AI van Google ziet schildpad aan voor vuurwapen

Google-game: is het een chihuahua of een muffin?