Bright Business

‘Robots moeten niet te veel op mensen lijken’

10 november 2017 08:38

Om te voorkomen dat mensen bang worden dat robots de macht overnemen, moeten de machines niet te veel op ons lijken.

Volgens docent computerwetenschappen Angelica Lim hebben mensen de neiging om de capaciteiten van robots te overschatten. Dat leidt tot onheilspellende berichten over robots die zich opmaken om de macht over te nemen. In werkelijkheid worden robots voornamelijk ingezet om mensen repetitief, vervelend en gevaarlijk werk uit handen te nemen. De angst voor kwaadaardige robots kan die ontwikkeling ondermijnen, schrijft Lim in MIT Technology Report.

Flirten

Volgens haar moeten we daarom niet willen dat robots zich zo realistisch gaan gedragen dat je zou kunnen denken dat het mensen van vlees en bloed zijn. Het goede nieuws is dat het ook nog wel even zal duren voordat robots even overtuigend zijn als bijvoorbeeld de chatbots die worden ingezet door datingsites om met bezoekers te flirten.

Vergelijkbare chatsoftware toevoegen aan een robot is onvoldoende om mensen voor de gek te houden, meent Lim. “Een menselijke oogopslag, knipperen, gebaren, stemgeluid en andere emoties moeten gevarieerd, natuurlijk en goed getimed zijn.” En daarin zijn robots nog allesbehalve volmaakt.

Like Bright op Facebook