Bright Business

VR kan helpen bij fantoompijn

3 november 2017 12:34

Volgens Zwitserse onderzoekers kan virtual reality dwarslaesiepatiënten helpen die te kampen hebben met fantoompijn.

Dat virtual reality mogelijk een rol kan spelen bij pijnbestrijding was al langer bekend. Afleiding is een veelgebruikt middel om pijn te bestrijden. Iemand die muziek luistert of druk bezig is met het spelen van een game, heeft minder aandacht voor de pijn die hem plaagt.

En omdat VR is bedoeld om je volledig te laten opgaan in een andere wereld, kan VR voor meer verlichting zorgen dan traditionele vormen van afleiding. Dat bleek althans eerder dit jaar uit onderzoek bij brandwondpatiënten die tijdens de verzorging van hun wonden een VR-bril opzetten en zichzelf onderdompelden in een simulatiewereld met sneeuwpoppen en pinguïns.

Ondraaglijke fantoompijn

Volgens onderzoekers École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) kunnen ook dwarslaesiepatiënten baat hebben bij VR. Het gaat om patiënten die geen gevoel meer hebben in hun benen, maar wel te lijden hebben onder een ondraaglijke fantoompijn, schrijft Engadget.

De onderzoekers zetten de patiënten een VR-bril op en lieten hun een live feed zien van nepbenen. Omdat de camera die de nepbenen filmde, precies nabootste hoe de patiënten naar beneden keken, creëerde de VR de illusie dat de nepbenen toebehoorden aan de patiënten.

Als de onderzoekers vervolgens op de nepbenen klopten, hadden de patiënten uiteindelijk het gevoel dat hun eigen benen daadwerkelijk werden aangeraakt. Als gevolg daarvan hadden de patiënten naar eigen zeggen minder last van hun zenuwpijn.