Bright Business

Drones bezorgen eten in Fukushima

1 november 2017 12:59

Japanse bedrijven zetten drones in om voedsel te bezorgen aan bewoners die zijn teruggekeerd in de regio Fukushima.

Sinds vorig jaar is het mensen weer toegestaan om in de stad Minamisoma in Fukushima te gaan wonen. Minamisoma, dat op 25 kilometer afstand ligt van de Fukushima Daiichi-kerncentrale, heeft inmiddels weer 57.000 inwoners. Maar de teruggekeerde bewoners van het gebied dat in 2011 door een aardbeving, een tsunami én een nucleaire ramp werd getroffen, hebben nog moeite om aan boodschappen te komen. Er zijn weliswaar rondrijdende winkels, maar die hebben niet alles op voorraad.

Daarom zijn de e-commercegigant Rakuten en supermarktketen Lawson nu begonnen met een test waarbij ze boodschappen met drones bezorgen, bericht Quartz. De eerste drone bezorgde dinsdag gefrituurde kip en kroketten aan een 70-jarige man. Die hoopt dat de bedrijven nog lang doorgaan met drone-bezorging. Rakuten en Lawson hebben aangekondigd de test over een half jaar te evalueren.

Google-drones

Onlangs is de drone-tak van Google's moederbedrijf Alphabet op het Australische platteland gestart met een drone-project waarbij medicijnen en eten worden afgeleverd. Voor 'Project Wing' werkt Alphabet samen met de Mexicaanse restaurantketen Guzman y Gomez en de drogisterijketen Chemist Warehouse. Zeker in de dunbevolkte gebieden waarop Project Wing zich nu richt, kan drone-bezorging een uitkomst zijn: wie vergeten is om een pak melk mee te nemen, is vaak al snel 40 minuten onderweg om de vergeten boodschappen alsnog te halen.

Bekijk ook onze video over een Nederlandse drone die medicijnen in ziekenhuizen kan bezorgen: