Bright Business

Drones brengen defibrillators en burrito's

17 oktober 2017 10:01

Google-bedrijf Alphabet test drone-bezorging van eten op het Australische platteland. En startup Flirtey levert binnenkort defibrillators af met behulp van drones.

Het idee om defibrillators per drone te bezorgen is niet helemaal nieuw. Al in 2014 bedacht Alec Momont van de TU Delft de ambulancedrone, die een AED zou moeten bezorgen. Omdat bij een hartaanval elke seconde telt, kan met een snelle bezorging de kans op overleven worden vergroot.

Startup Flirtey, dat eerder samenwerkte met NASA en bedrijven als Domino’s en 7-Eleven bij enkele bezorgpilots, wil vanaf volgend jaar in samenwerking met de Regional Emergency Medical Services Authority (REMSA) defibrillators gaan bezorgen in de VS.

De drones zouden direct naar de plaats moeten vliegen waar de persoon met een hartaanval ligt, zodat omstanders in afwachting van de ambulancebroeders alvast kunnen beginnen met de reanimatie.

Burrito’s

Ondertussen is Alphabets drone-tak Project Wing een paar weken geleden weer gestart met een drone-project waarbij medicijnen worden afgeleverd. Nadat het bedrijf vorig jaar al begon met het bezorgen van maaltijden van Chipotle aan studenten van Virginia Tech, is nu het Australische platteland aan de beurt.

In dit geval werkt Project Wing samen met de Mexicaanse restaurantketen Guzman y Gomez en de drogisterijketen Chemist Warehouse. Zeker in de dunbevolkte gebieden waarop Project Wing zich nu richt, kan drone-bezorging een uitkomst zijn: wie vergeten is om een pak melk mee te nemen, is vaak al snel 40 minuten onderweg om de vergeten boodschappen alsnog te halen.

Volg ook ons YouTube-kanaal.