Bright Business

Semi-autonome robot snijdt preciezer dan chirurg

16 oktober 2017 13:14

Deze robot kan beter snijden dan chirurgen, doordat hij een vastere hand heeft.

De snijrobot Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) slaagt erin om een tumor beter weg te snijden en minder van het omliggende weefsel te beschadigen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd tijdens de robotconferentie IROS 2017. Vorig jaar liet STAR al zien dat hij beter en preciezer kan hechten dan een geoefende chirurg.

Voor de nieuwe test lieten de onderzoekers STAR los op verschillende soorten varkensweefsel: huid, vet en spieren. De robot liet daarbij zien goed overweg te kunnen met onregelmatig zacht weefsel. Het lastige daaraan is dat de huid bijvoorbeeld eerst meegeeft alvorens alsnog plotseling te bezwijken. Dat kan leiden tot verkeerde sneden.

De robot heeft nog altijd wel een beetje hulp nodig. Voor de operatie van start gaat, brengen de onderzoekers tekens aan om de robot te laten zien waar de incisie moet komen. Met behulp van deze informatie blijkt STAR het beter te doen dan een chirurg: de snede is preciezer en rechter en leidt daardoor tot minder brandend vlees. Ook een neptumor, gemaakt van klei, werd beter weggesneden door de robot.

Vertrouwen

Tegenover IEEE Spectrum verklaart één van de betrokken onderzoekers, Axel Krieger van de University of Maryland, dat operatierobots de toekomst hebben. Eerst zullen robots kleine onderdelen van een operatie voor hun rekening nemen, maar op termijn zullen de taken die ze uitvoeren steeds complexer worden, zo is Kriegers verwachting.

De onderzoeker trekt een vergelijking met auto’s, waar software ook steeds meer taken overneemt van de bestuurder – tot de voertuigen op een dag autonoom kunnen rijden. “Ik zou zo’n robot absoluut vertrouwen bij een operatie die ik zelf zou moeten ondergaan”, aldus Krieger.

'Elastische lijm' dicht wonden in een minuut