Bright Business

Robotmasseuse verhelpt lage rugpijn

10 oktober 2017 08:25

In Singapore is de eerste robotmasseuse in gebruik genomen. De robot is gespecialiseerd in rug- en kniemassages.

Emma, zoals de robot heet (een afkorting voor: Expert Manipulative Massage Automation), beschikt over een palm en duim van siliconen. De robothand wordt verwarmd zodat de siliconen dezelfde temperatuur krijgen als de handen van een masseuse van vlees en bloed. De robot is maandag aan de slag gegaan bij een traditionele Chinese kliniek in Singapore, meldt Today Online.

Na een intake-gesprek van vijf minuten met een arts, wordt ingevoerd op welke plekken de patiënt moet worden gemasseerd. Terwijl de in de kliniek aanwezige masseurs van vlees en bloed zich bezighouden met nek-, enkel- en polsmassages, neemt de robotmasseuse rug- en kniemassages voor haar rekening.

De eerste patiënt die Emma uittestte om zijn lage rugpijn te verhelpen, verklaarde na afloop dat hij geen verschil voelde met een menselijke masseur. Hij zei zelfs een lichte voorkeur te hebben voor een robotmassage, omdat hij liever niet heeft dat iemand tegen hem praat tijdens een massage.

Emma is ontwikkeld door AiTreat, een startup die is opgericht aan de Nanyang Technological University. De robot werkt goedkoper dan een gewone masseur: veertig minuten met Emma kost 68 Singaporese dollar (ruim 42 euro).