Bright Business

Ex-Googler belooft goedkope hersenscans

4 oktober 2017 07:45

Het bedrijf Openwater werkt aan draagbare MRI-apparaten: met een pet scan je straks je hoofd en met een T-shirt je bovenlichaam.

Het idee is dat de draagbare MRI-apparaten afbeeldingen maken die ten minste net zo goed zijn als de huidige MRI-apparaten, en dat voor een fractie van de kosten, meldt Quartz. Daarmee zouden de apparaten van Openwater een uitkomst zijn in arme landen én voor mensen die claustrofobisch zijn en om die reden liever niet doodstil in een normaal MRI-apparaat gaan liggen.

Ook maken de draagbare apparaten geen gebruik voor magneten, hetgeen aantrekkelijk is voor patiënten die elektronische implantaten zoals pacemakers dragen. In plaats daarvan maken de apparaten gebruik van nabij-infraroodlicht. Door het hoofd van een patiënt daarmee te bestoken, is het bijvoorbeeld mogelijk om hologram-afbeeldingen te maken van iemands brein.

Openwater is opgericht door Mary Lou Jepsen, die eerder aan het hoofd stond van de display-divisie van Google X en van Facebooks Oculus. Zij denkt dat haar technologie op den duur een veel hogere resolutie zal bereiken dan de krachtigste MRI-apparaten van vandaag.