Bright Business

Nike-robot pakt materialen op met statische elektriciteit

14 september 2017 08:30

Een nieuw type robot assisteert met het in elkaar zetten van schoenen bij Nike. De machine pakt materialen op met behulp van statische elektriciteit.

Het in elkaar zetten van schoenen en kleding is nog altijd hoofdzakelijk mensenwerk. De verschillende, zachte materialen die worden gebruikt, maken het lastig voor robots om voorwerpen op te pakken – en dus om het werk over te nemen.

Het Californische bedrijf Grabit denkt daar nu wat op te hebben gevonden. Met behulp van statische elektriciteit is hun robot in staat om allerhande voorwerpen op te pakken. De robot kan stoffen oppakken, maar met hetzelfde gemak verplaatst de machine een ei of een kartonnen doos.

Nike, dat een minderheidsbelang heeft in Grabit, ziet wel wat in de nieuwe technologie. De kledingfabrikant heeft een aantal robots van Grabit inmiddels geïnstalleerd in fabrieken in Mexico en China, meldt Quartz. De robot stapelt alle materialen die nodig zijn voor het maken van een sneaker netjes op elkaar. De machine doet dat bovendien behoorlijk rap: in 50 tot 75 seconden is hij klaar. Een werknemer van vlees en bloed doet daar al snel tien minuten over.