Bright Business

Eerste hersenoperatie in VR laat studenten 'meevoelen'

12 september 2017 08:44

Voor het eerst is een hersenoperatie te bekijken op virtualreality-brillen. De video moet geneeskundestudenten een 'hands-on-ervaring' bieden.

Behalve geneeskundestudenten kan ook het gewone publiek de video van de operatie zien die begint met het naar binnen rijden van de patiënt. De ingreep is vastgelegd met twee 360-graden-camera’s in de operatiekamer. Daarnaast hadden de chirurgen, die de hersenoperatie in het Royal London Hospital uitvoerden, een GoPro-camera op hun hoofd om de ingreep te filmen.

Eén van de artsen, Alex Alamri, vertelt Wired dat veel mensen een zekere vorm van ‘neurofobie’ voelen bij alles wat te maken heeft met hersenoperaties. Die hoopt hij met de video van de - overigens geslaagde - operatie weg te nemen.

Haptische feedback

Het bedrijf dat de VR-video van de operatie heeft gemaakt, het Londense FundamentalVR, heeft een VR-systeem ontwikkeld waarmee het mogelijk is om virtuele operaties uit te voeren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van haptische feedback zodat gebruikers hetzelfde voelen als wat chirurgen voelen tijdens een ingreep. Op die manier wil het bedrijf een soort ‘flight simulator’ ontwerpen voor chirurgen die zo kunnen oefenen met verschillende weefsels en verschillende scenario’s.

Lees ook: Nederlandse robot helpt chirurgen bij oog-operaties