Bright Business

China legt ICO's aan banden

5 september 2017 08:55

De Chinese overheid verbiedt investeringsrondes met behulp van cryptocurrencies, de zogeheten initial coin offerings (ICO’s).

De Chinese autoriteiten, waaronder de Chinese Volksbank en het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie, noemen ICO’s ‘illegaal’ en waarschuwen dat de investeringsrondes vaak veel weg hebben van een piramidespel. Mensen die ondanks het verbod doorgaan met ICO’s 'zullen worden onderzocht en zwaar worden bestraft', waarschuwen de autoriteiten.

ICO’s zijn de afgelopen maanden met een enorme opmars bezig. Met ICO’s wordt geld opgehaald voor de meest uiteenlopende projecten: van het opzetten van een Bitcoin-concurrent tot het opkopen van een tv-station om het gebruik van cryptografie te promoten. De Financial Times omschreef deze vorm van geld ophalen in juli als “een Kickstarter voor crypto-nerds”.

In ruil voor hun financiële steun aan een ICO krijgen investeerders ‘tokens’ die meer waard worden als het project een succes wordt. Voor startups is een ICO een eenvoudige manier om snel geld op te halen zonder dat ze hoeven te voldoen aan allerhande regels. En dat is precies waarom sommige autoriteiten er bezorgd over zijn.

Paris Hilton

De Chinese autoriteiten staan namelijk niet alleen in hun afkeer van ICO’s. Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC waarschuwde in juli al dat sommige ICO’s “mogelijk oplichting” zijn. ICO's lijken af en toe inderdaad gelukszoekers van dubieus allooi aan te trekken. Een ICO van 100 miljoen dollar, die de steun heeft van Paris Hilton, is opgezet door een man die is veroordeeld voor huiselijk geweld.

Volgens schattingen is er dit jaar al 1,6 miljard dollar opgehaald met ICO’s. En er vonden tot nu toe maar liefst 65 ICO’s plaats in China, die samen goed waren voor een slordige 400 miljoen dollar.

Na de Chinese aankondiging daalde de Bitcoin 5 procent in waarde. Ethereum werd 12 procent minder waard.