Bright Business

Ook kleine drones kunnen nu voorraden in magazijnen inventariseren

4 september 2017 12:28

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft een slimme truc bedacht voor bedrijven die de voorraden in hun magazijnen met drones willen inventariseren.

Bedrijven zetten al langer drones in om een overzicht te krijgen van de hoeveelheid producten in magazijnen. Een drone die wordt uitgerust met een RFID-scanner vliegt langs de stellingen om de voorraden in kaart te brengen.

De inzet van drones heeft enkele grote voordelen. De drones kunnen makkelijk langs hoog opgestapelde producten vliegen waarvoor een mens met een rfid-scanner een trap moet pakken. Bovendien zijn drones beter geschikt voor het uitvoeren van repetitieve taken.

Tegelijkertijd kleeft er ook een nadeel aan de inzet van drones: om de rfid-tags goed te kunnen uitlezen is het nodig om een zware reader aan de drone vast te maken. Dat betekent dat er een flinke drone moet worden ingezet. Met alle gevaren bij eventuele botsingen van dien.

Wifi-repeater

Een onderzoeksteam van MIT bedacht daarom een even simpele als elegante oplossing. Ze voorzagen een veel kleinere drone van een apparaatje dat het signaal van de rfid-reader die ergens op de grond staat opnieuw uitzendt - net zoals een wifi-repeater dat bijvoorbeeld doet met het wifi-signaal van je router.

Omdat het daardoor niet meer nodig is om met lompe rfid-readers en dito drones te vliegen, kunnen de ingezette drones veel kleiner worden. Wel zo veilig. Omdat ze zo klein zijn kunnen ze bovendien in kleinere ruimtes vliegen.

De MIT-onderzoekers testen de nieuwe oplossing, Rfly geheten, inmiddels uit in een magazijn van een winkelketen in Massachusetts, schrijft The Verge. Op dit moment zijn er nog mensen nodig om de Rfly te besturen, maar de verwachting is dat de magazijn-drones op termijn autonoom worden.

Volg Bright ook op YouTube