Bright Business

3D-printers maken voorwerpen die net zo sterk zijn als staal

29 augustus 2017 15:30

3D-printerproducent Markforged brengt twee nieuwe printers op de markt die voorwerpen kunnen printen die minstens zo stevig zijn als stalen objecten.

De printers, de X3 en de X5, printen objecten met behulp van thermoplastische koolstofvezels. Door het gebruik van ‘ononderbroken vezels’ kan de X5 voorwerpen maken die “negentien keer sterker en tien keer stijver zijn dan traditionele plastics”, belooft Markforged.

De objecten uit de nieuwe Markforged-printers komen bijvoorbeeld van pas in situaties waarbij een 3D-geprint voorwerp ook onder barre omstandigheden heel moet blijven. Het bedrijf stelt dat de producten van koolstofvezels zonder problemen aluminium onderdelen kunnen vervangen. Zo gebruikte een klant de printer om binnen tien minuten een ventiel te maken.

Markforged richt zich met name op ‘lokale fabrikanten’ die binnen een dag sterke onderdelen willen kunnen leveren. Wie de nieuwe printers wil aanschaffen, moet wel flink in de buidel tasten: de X3 kost 36.990 dollar, terwijl je voor de X5 een slordige 50.000 dollar moet neertellen.