Bright Business

Eindhovens Hugsy haalt 2 ton op voor slimme babydeken

20 juni 2017 16:55

De Eindhovense startup Hugsy, ontwikkelaar van een deken voor te vroeg geboren kinderen, heeft twee ton binnengehaald via Leapfunder.

Volgens Hugsy is het opgehaalde bedrag voldoende om de slimme deken daadwerkelijk in productie te nemen en te gaan verkopen. Het Eindhovense bedrijf brengt twee varianten uit van de Hugsy: voor het ziekenhuis en voor thuis.

De slimme deken voor te vroeg geboren kinderen is volgens geschikt voor de eerste drie maanden na de geboorte, of voor de overgang van ziekenhuis naar thuis. Het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven heeft de Hugsy al getest. Na de zomer volgt een volgende klinische test in vier Nederlandse ziekenhuizen. Vanaf oktober kan het product wereldwijd worden besteld.

Omdat het materiaal van de deken de geur van de moeder vasthoudt en haar hartslag kan laten horen en voelen, moet de Hugsy de kindjes in de couveuse het gevoel geven dat ze nog steeds in de armen van hun moeders liggen.

Studentenproject

Hugsy begon als studentenproject aan de TU Eindhoven. Vier studenten gingen op zoek naar een oplossing voor de momenten dat ouders niet aanwezig (kunnen) zijn bij hun te vroeg geboren kind. Omdat de ouders in het ziekenhuis niet permanent bij hun baby kunnen zijn, hebben zij maar beperkte tijd om met een prematuur geboren baby te buidelen.

Buidelen is knuffelen met je baby waarbij maximaal huid-op-huidcontact plaatsvindt. Dit kan onder meer helpen bij het verlagen van de stress bij de te vroeg geboren kinderen en bij het ontwikkelen van een hechtingsrelatie.

Omdat ouders en verpleegkundigen enthousiast reageerden op de slimme deken besloot één van de studenten, Sylvie Claes, het product verder te ontwikkelen. Ze richtte daartoe Hugsy in maart van dit jaar op samen met ex-Bright-freelancer Jody van den Tillaart.