‘Blockchain heeft geen toegevoegde waarde’

‘Blockchain heeft geen toegevoegde waarde’

28-12-2017 09:42 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Is de blockchain werkelijk zo’n revolutionair systeem dat de wereld gaat veranderen? Hoe komt het dan dat de blockchain nog niet grootschalig wordt ingezet?

2017 was het jaar van de blockchain. Tal van bedrijven en sectoren omarmden de technologie. Verzekeraars, banken, de voedselsector, diamanthandelaren, exploitanten van laadpalen: allemaal startten zij projecten met behulp van de technologie die bij het grote publiek vooral bekend is geworden dankzij de bitcoin.

Maar is al dat enthousiasme over de blockchain wel terecht? Kai Stinchcombe, CEO van een financiële dienst voor ouderen, denkt van niet. In een artikel op Hackernoon houdt Stinchcombe de talloze, aangekondigde toepassingen van de blockchain tegen het licht en concludeert dat de blockchain in de meeste gevallen geen toegevoegde waarde heeft.

Veel bedrijven experimenteren met de blockchain omdat dat nu eenmaal hip is, maar vergeten de vraag te beantwoorden voor welk probleem de blockchain nu precies de oplossing is.

Verborgen kosten

In het geval van het vaststellen van de herkomst van diamanten, verandert een gedistribueerd register bijvoorbeeld weinig aan de bestaande situatie, meent Stinchcombe. Ook zonder blockchain kan de koper van een diamant nu immers al met behulp van een certificaat op internet verifiëren waar de steen vandaan komt en hoe hij is gewonnen.

Sectoren die experimenteren met de blockchain voegen een gedistribueerd, anoniem, versleuteld grootboek toe aan hun bestaande processen terwijl die toevoeging helemaal niet nodig is, betoogt Stinchcombe. In alle gevallen gaat het immers om industrieën en sectoren waar nu al een ander mechanisme wordt gebruikt om transacties te laten plaatsvinden.

“De voordelen van de bestaande softwaresystemen voor transacties zijn groter dan de veronderstelde pluspunten van de blockchain”, schrijft Stinchcombe, die wijst op de ‘verborgen kosten’ van de blockchain. Denk daarbij aan de hoge energiekosten, maar ook aan de lange transactietijden.

Illegale transacties

De bewerkelijkheid van de blockchain zorgt er bijvoorbeeld voor dat de meeste consumenten en winkels op internet nog altijd gewoon afrekenen met behulp van creditcards, ondanks de veronderstelde voordelen van de bitcoin en andere cryptomunten.

Tot op heden is de enige ‘nuttige’ toepassing van de blockchain volgens Stinchcombe dan ook het uitvoeren van illegale transacties en speculatie (allebei met behulp cryptocurrencies). Tien jaar nadat de blockchain werd gelanceerd, is dat een magere opbrengst.

“Wat nu als er eigenlijk helemaal geen nuttige toepassing is voor een gedistribueerd grootboek?”, vraagt Stinchcombe zich af. “Wat nu als de werkelijke reden dat niemand op grote schaal een gedistribueerd grootboek gebruikt, is dat niemand een dergelijk systeem wil gebruiken?”