De nieuwste generatie 3D-printers staat in Eindhoven

De nieuwste generatie 3D-printers staat in Eindhoven

22-06-2017 16:37 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Merijn Doggen

Nieuwe 3D-printers kunnen in potentie hele producten printen, inclusief electronica. Bij Shapeways in Eindhoven staan een paar van die printers. We namen er een kijkje.

Shapeways timmert al tien jaar aan de weg als 3D-printplatform. Via de site kan je bijvoorbeeld je ontwerpen laten printen op professionele 3d-printers, die onbereikbaar zijn voor consumenten. En nu kunnen die klanten ook printen op de nieuwe HP Multi Jet Fusion 3D-printer, die geavanceerder en sneller is dan de meeste andere industriële 3D-printers.

De grootste belofte is dat de printer uiteindelijk zelfs kleuren, materialen en structuren door elkaar kan printen. En daarmee komt de printer die complete producten kan printen, inclusief elektronica bijvoorbeeld, een stap dichterbij. Bright bezocht Shapeways om erachter te komen hoe dit nu precies werkt. Bekijk hieronder onze reportage:


De toekomst van 3D-printen

Voor Bright maakte Accenture ook deze sterkte-zwakte-analyse over 3D-printen.

Strengths:

Complexiteit van het product is gratis, het maakt (bijna) niet uit hoe geometrisch ingewikkeld je product ook is; met 3D-printen kun je jouw ontwerp meteen printen. Doordat je alles makkelijk kan aanpassen, is het ook erg geschikt voor “mass-custimization”: voor iedereen een schoen die perfect past. Ook kunnen complexere onderdelen die vroeger uit verschillende onderdelen bestonden, nu in 1 keer geproduceerd worden.

Weaknesses:

Nog niet alle materialen zijn beschikbaar voor printen, plus na het printen komt er nog een afwerkstap bij kijken. Het maken van ‘simpele’ producten zal daarom niet snel handiger of goedkoper zijn met 3D-printen. Ook vergt het nog wat werk aan de kant van de digitale ontwerpen en de juridische aspecten hiervan.

Opportunities:

3D-printers worden in hoog tempo sneller, accurater en goedkoper. En de nieuwste generatie kan ook materialen door elkaar printen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om plastic onderdelen met geïntegreerde electra te printen. Je eigen drone, vers van de pers.

Threats:

3D-printers hebben niet het simpele plug&play karakter van gewone printers – er is kennis voor nodig. In de industrie is de productiesnelheid en het energie verbruik een limiterende factor, waardoor het vaak toch goedkoper is om simpelere varianten in grote oplages met traditionele productieprocessen te laten maken.