Nieuwe site is 'omgekeerd Funda' voor huizenzoekers

Nieuwe site is 'omgekeerd Funda' voor huizenzoekers

07-06-2017 16:31 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Op Hoodhunt.nl kunnen mensen die een huis willen kopen, laten weten in welke buurt ze willen wonen en wat hun woonwensen zijn.

Daarmee is de site volgens initiatiefnemer Erwin de Wekker een 'omgekeerd Funda'. Op Hoodhunt.nl kunnen woningzoekers op een kaart aangeven in welke buurt ze op zoek zijn, hoeveel kamers ze willen en in welke prijsklasse ze zoeken. Woningeigenaren kunnen vervolgens zien wie er een huis zoekt in hun buurt. "Vervolgens kun je direct in contact treden met de potentiële koper, zonder tussenkomst van een makelaar."

De Wekker kwam op het idee voor Hoodhunt toen hij en zijn vriendin zelf op zoek waren naar een huis in Amsterdam. "In de buurt waar we wilden wonen stond geen woning te koop. Toen hebben we overal briefjes in de bus gedaan." Hij bezichtigde acht huizen, bracht twee keer een bod uit en woont inmiddels in één van de huizen waarop hij een bod uitbracht. "Dat laat wel zien hoeveel potentie er in de markt zit", meent De Wekker.

Veel mensen met verhuisplannen

"Ik ben ervan overtuigd dat er veel woningen zijn die niet te koop staan terwijl eigenaren wel degelijk willen verkopen", stelt de oprichter van Hoodhunt.nl. Door dit latente aanbod aan te boren, zullen er meer huizen verkocht kunnen worden. Hij wijst op onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waaruit blijkt dat 68 procent van de Nederlandse woningbezitters verhuisplannen heeft en 30 procent binnen twee jaar wil verhuizen, terwijl maar 5 procent van de Nederlanders jaarlijks verhuist.

De Wekker verwacht dat direct contact tussen kopers en verkopers er ook aan kan bijdragen dat huizenprijzen niet exorbitant stijgen. "Door het directe contact tussen koper en verkoper heb je niet meer te maken met situaties waarbij huizenkopers blind moeten bieden en 40.000 euro overbieden, zoals in Amsterdam gebeurt."

Niet onderste uit de kan

Dat betekent wel dat huizenbezitters via Hoodhunt.nl niet altijd het onderste uit de kan kunnen halen. "Via Funda kun je wellicht de maximale prijs vangen", erkent De Wekker. "Maar je betaalt wel altijd makelaarscourtage. Veel verkopers hechten daarnaast ook aan andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan het moment van de overdracht. Via Hoodhunt.nl kun je bijvoorbeeld aangeven dat je heel flexibel bent omdat je nu in een huurhuis zit."

Funda-baas in Bright TV

Vorig jaar spraken we in Bright TV met Funda-ceo Marc Duijndam over hoe algoritmes kunnen voorspellen voor welke prijs je je huis kan verkopen.


Volg Bright op YouTube en like ons op Facebook