Ook Goldman Sachs omarmt blockchain

Ook Goldman Sachs omarmt blockchain

05-07-2017 06:38 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Goldman Sachs is enthousiast over de blockchain. De zakenbank denkt dat de technologie voor een revolutie kan zorgen in de manier waarop we samenwerken.

Goldman Sachs heeft een microsite opgezet waarop de bank in vijf hoofdstukken uitlegt hoe de blockchain werkt en hoe cryptocurrencies zoals de Bitcoin gebruikmaken van de technologie. Ook plaatste Goldman Sachs deze week een tweet waarin de bank het revolutionaire karakter van de blockchain onder de aandacht brengt.

De zakenbank prijst onder meer de veiligheid van het opslaan van informatie in de blockchain, omdat de technologie ervoor zorgt dat het bijna onmogelijk is om data te verwijderen of aan te passen zonder dat andere gebruikers dat merken.

Bitcoin naar 4.000 dollar

Sheba Jafari, hoofd technische strategie bij de zakenbank, heeft bovendien hoge verwachtingen van de oudste toepassing van de blockchain: de Bitcoin. Aan klanten van de bank schrijft Jafari dat zij verwacht dat de waarde van de bekendste cryptocurrency uiteindelijk zal doorstijgen naar 3.915 dollar. "Het kan alleen wel even duren om daar te komen."

De Bitcoin, die het nieuwe jaar begon op een stand van duizend dollar, bereikte half juni een all-time hoogtepunt van 3.000 dollar.

Argusogen

In de financiële sector worden er regelmatig testen uitgevoerd met de blockchain. Van ING tot Deutsche Bank en van Goldman Sachs tot BNP Paribas: iedere zichzelf respecterende bank toont belangstelling voor de technologie. Zo kondigden verscheidene Japanse banken eerder dit jaar een experiment aan met een systeem dat spaarders in staat stelt om 24 uur per dag geld over te maken.

Dat veel banken interesse tonen voor de blockchain en een analist van Goldman Sachs haar klanten nu zelfs adviseert over de toekomstige koersontwikkeling van de Bitcoin, zal door sommige oudgedienden in de blockchain-wereld met argusogen worden gadegeslagen.

Auto met een paard ervoor

De Bitcoin en de blockchain werden immers ooit in leven geroepen uit protest tegen de financiële sector: als alternatief voor de centrale banken die maar naar eigen goeddunken de geldpers kunnen aanzetten en als alternatief voor de gewone banken die allerlei transactiekosten rekenen.

Een blockchain bij een bank is als een auto met een paard ervoor, schreef econoom Saifedean Ammous daarom vorig jaar op de site American Banker. Als de blockchain echt een succes wordt, maken ze banken immers grotendeels overbodig, meent hij.