Qualcomm-overname kan grootste techdeal ooit worden

Qualcomm-overname kan grootste techdeal ooit worden

06-11-2017 13:55 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Chipmaker Broadcom biedt 105 miljard dollar op concurrent Qualcomm. Als de deal wordt gesloten, dan is het de grootste techovername ooit.

Broadcom biedt 70 dollar per aandeel Qualcomm, dat is 28 procent bovenop de slotkoers van Qualcomm van afgelopen donderdag. De totale waarde van de voorgestelde deal komt op 130 miljard dollar uit, Broadcom neemt namelijk ook nog 25 miljard schuld van Qualcomm over. 

Broadcom wil Qualcomm overnemen met het Nederlandse NXP erbij, maar het kan eventueel ook zonder, stelt het bedrijf. Qualcomm probeert op dit moment de overname van NXP voor 47 miljard dollar rond te krijgen.

Derde chipmaker ter wereld

Door de overname zou Broadcom de derde chipmaker ter wereld worden, nog achter Intel en Samsung. Als de overname doorgaat is het ook de grootste deal ooit in de technologiesector. De 67 miljard dollar die Dell in 2015 over had voor EMC staat nu nog bovenaan de lijst. De 70 dollar per aandeel die Broadcom biedt is voor 60 dollar in contanten en 10 dollar in aandelen Broadcom. Daarmee fluctueert het overnamebod deels met de koersontwikkeling van Broadcom.

Dubbelslag

Met Qualcomm slaat Broadcom een dubbelslag. Het versterkt de positie in de markt voor de mobiele telefoons en mobiele netwerken én Broadcom krijgt via de mogelijke overname van NXP door Qualcomm toegang tot de snelgroeiende markt voor chips voor de automobielindustrie, legt Jos Versteeg van InsingerGilissen uit.

Broadcom en Qualcomm zijn allebei sterk op de markt voor chips voor mobiele telefoons. Makers van mobiele telefoons zullen bijna niet om de nieuwe combinatie heen kunnen. Zo heeft Qualcomm de technologie die alle makers van mobieltjes wel móeten hebben. Qualcomm verdient goed aan het verkopen van licenties op die technologie. Het is voor andere spelers heel lastig om met een andere technologie te komen, legt Versteeg uit. 

Chips voor auto's

Maar de markt voor chips voor mobiele telecom groeit niet zo hard meer. Daarvoor moet je bijvoorbeeld juist op de markt voor chips voor auto's zijn. "Auto's worden helemaal volgepropt met chips en sensoren", aldus Versteeg. In de motor zitten allerlei sensoren en er zitten ook steeds vaker omgevingssensoren in auto's voor als plotseling iemand oversteekt of om ervoor te zorgen dat je niet ergens tegenaan zit als je achteruit rijdt.

Maar chipmakers lopen langzamerhand tegen technische grenzen aan, legt Versteeg uit. Zo is de schaal waarop zij werken steeds kleiner: nu zijn de lijntjes nog maar 9 nanometer groot. Om een idee te krijgen: een nanometer is een miljardste meter en een mensenhaar is zo'n 80.000 nanometer. Het wordt allemaal zo gecompliceerd dat verdere ontwikkeling 'waanzinnige' kosten met zich meebrengt.

Wet van Moore

Sinds medio jaren zestig geldt in de wereldwijde chipindustrie de 'Wet van Moore', genoemd naar Gordon Moore, één van de oprichters van chipgigant Intel. Die wet houdt in dat het aantal schakelingen op een chip elke anderhalf tot twee jaar verdubbelt. Maar dat wordt steeds lastiger vast te houden.

De steeds hogere kosten zorgen voor een consolidatie in de sector. Zo werd Broadcom vorig jaar overgenomen door Avago en Broadcom zelf heeft ook een aantal chipmakers ingelijfd. Qualcomm is nog bezig met de overname van het Nederlandse NXP, alhoewel dat nog niet rond is. Qualcomm kocht dit jaar al wel een ander Nederlands bedrijf: het Amsterdamse Scyfer