Sensoren in zware pijnstillers moeten verslaving tegengaan

Sensoren in zware pijnstillers moeten verslaving tegengaan

21-11-2017 12:22 Laatste update: 26-04-2018 15:37

Een onderzoeksteam aan Harvard voert een test uit met zogeheten opioïden die zijn voorzien van sensoren, waardoor de dokter kan zien hoeveel pillen de patiënt thuis slikt.

De vijftien deelnemers aan het onderzoek zijn patiënten die botten hebben gebroken, meldt The Verge. Zij slikken daarvoor opioïden: zware pijnstillers die min of meer dezelfde werking hebben als morfine. Door een sensor toe te voegen aan de medicatie kunnen dokters het gebruik monitoren. Zo kunnen zij ook in een vroeg stadium gevaarlijk gebruik van de pijnstillers opsporen. Toenemend gebruik van de pijnstillers kan wijzen op een pijnlijke complicatie maar ook op beginnend misbruik.

Opiatenverslaving is een snel groeiend probleem op veel plaatsen. In de Verenigde Staten is een overdosis inmiddels de meest voorkomende doodsoorzaak bij mensen onder de vijftig. Een bekend slachtoffer is popster Prince die vorig jaar overleed aan een overdosis van de krachtige pijnstiller fentanyl.

Schizofrenie

“We geven patiënten de verantwoordelijkheid voor één van de gevaarlijkste medicijnen die we hebben”, verklaart onderzoeksleider Peter Chai tegenover The Verge. Met behulp van de sensors in de medicatie wil Chai problematisch gebruik snel opsporen. De pillen die bij het onderzoek worden gebruikt, zijn voorzien van een transmitter die een signaal verstuurt als het medicijn in contact komt met maagzuur. Patiënten moeten een apparaat op hun buik dragen om het signaal op te vangen.

Vorige week keurde de FDA, de Amerikaanse toezichthouder op de geneesmiddelenindustrie, de eerste pil met een enigszins vergelijkbare sensor goed. Dat betrof Abilify MyCite: een medicijn dat is bedoeld voor de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis en depressies. Dergelijke pillen zijn niet geheel onomstreden: critici vrezen dat patiënten in de toekomst zo vaker kunnen worden gedwongen om hun medicijnen in te nemen. Ook zouden verzekeraars ervoor kunnen kiezen om hun klanten korting te geven als ze gebruikmaken van een medicijnvariant met sensor erin.

Lees ook: Nieuwe pil checkt met sensor of je hem wel inneemt