Startups met veel geld worden het vaakste weggeconcurreerd

Startups met veel geld worden het vaakste weggeconcurreerd

19-05-2016 07:01 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Waarom gaan startups ten onder? Onderzoekers bestudeerden de blogposts waarin de oprichters van startups uitleggen wat er misging.

De meest voorkomende redenen waarom startups het niet halen, lijken voor de hand te liggen: het bedrijfsmodel is niet goed of het geld raakt op, zo meldt Quartz op basis van het onderzoek van databedrijf Fractl naar 193 mislukte startups.

Interessant is wel dat bedrijven die geld ophalen bij investeerders, veel vaker een gebrek aan cash aanvoeren als reden voor hun ondergang dan startups die niet afhankelijk zijn van externe financiers. Voor funded startups is gebrek aan cash de belangrijkste reden om ten onder te gaan, bij bootstrapped startups komt geldgebrek pas op plaats tien.

Veel geld ophalen is dus allesbehalve een garantie voor succes. Ook bij bedrijven die meer dan 10 miljoen dollar ophalen bij investeerders, blijkt ‘het geld is op’ de belangrijkste reden te zijn waarom het volgens de oprichters misgaat. Zij worden simpelweg weggeconcurreerd. Als voorbeeld noemt Quartz Gowalla dat 10,4 miljoen dollar ophaalde om de concurrentie aan te gaan met Foursquare.

Verschillen per sector

De redenen waarom startups het niet halen, verschillen per sector. Jonge bedrijven die zich op de modemarkt richten, gaan het vaakst op de fles omdat het geld opraakt en/of omdat ze geen investeerders kunnen aantrekken.

Sociale-media-startups hebben daarentegen weer vaak problemen met het trekken van voldoende bezoekers en het ontwikkelen van een goed verdienmodel. Bij softwarebedrijven ontstaan de problemen doorgaans door te veel nadruk op de technische kant en te weinig aandacht voor wat klanten eigenlijk willen.