Nederlandse slaaprobot heeft 100.000 euro binnen na 4 dagen

Nederlandse slaaprobot heeft 100.000 euro binnen na 4 dagen

20-11-2017 08:47 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Somnox, de Nederlandse maker van een slimme slaaprobot, heeft binnen 4 dagen een ton opgehaald via Kickstarter. De robot was ook op Bright Day te zien.

Op het moment van schrijven hebben 273 backers in totaal 101.800 euro toegezegd. Met dat geld kan Somnox nu matrijzen gaan bestellen om de slimme slaaprobot in productie te nemen, vertelt Julian Jagtenberg. Jagtenberg, die dit weekend op Bright Day aanwezig is om te vertellen over Somnox, hoopt de slaaprobots in juni volgend jaar te kunnen leveren aan de mensen die het project via Kickstarter hebben gesteund.

Somnox richt zich op mensen die beter willen slapen, maar liever geen medicijnen willen gebruiken. De robot bootst 's nachts een ademhaling na. "Met een applicatie kun je de Somnox op je persoonlijke wensen afstemmen. Dat je de zachte robot kunt vasthouden en knuffelen, werkt bovendien kalmerend", vertelt Jagtenberg. "Het is een zacht maatje dat je helpt om in slaap te vallen."

Op basis van de ervaringen van de gebruikers hoopt Jagtenberg de knuffelbare robot verder te kunnen verbeteren. "Hoe meer mensen ermee gaan slapen, hoe meer data we verzamelen. Je koopt natuurlijk de hardware, maar omdat de we de software kunnen aanpassen, kunnen we de robot in de toekomst ook verder verbeteren."

Sleep as a service

De meeste mensen, 80 procent, die hun steun aan het project hebben toegezegd, zijn afkomstig uit Nederland. Jagtenberg verwacht dat het Kickstarter-succes ook tot meer aandacht in het buitenland zal leiden, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. "Daar slikt twee op de vijf mensen medicatie ter waarde van 800 dollar, dus daar zit een grote markt."

De prijs van 450 euro is nu voor sommige geïnteresseerden nog een obstakel. Volgend jaar hoopt Somnox een klinische studie te gaan doen om de effecten van het gebruik van de slaaprobot te meten. Als de werking van de slaaprobot tijdens zo'n test kan worden aangetoond, dan kan de slaaprobot mogelijk in aanmerking komen voor vergoeding door zorgverzekeraars.

Somnox richt zich nu op mensen die lijden onder stress-gerelateerde chronische slapeloosheid, maar Jagtenberg denkt dat slaaprobots mogelijk ook een uitkomst kunnen zijn voor mensen die last hebben van slaapapneu, snurken of nachtmerries.

Ook denkt Jagtenberg al na over een dienst waarbij mensen die lijden aan slapeloosheid, de robot kunnen gebruiken tot hun klachten voorbij zijn, waarna het apparaat overgaat naar de volgende patiënt: sleep as a service.

Zelf viel Jagtenberg dit weekend overigens pas laat in slaap. "We moesten natuurlijk eerst even vieren dat we ons doel op Kickstarter zo snel hadden bereikt."

Like Bright.nl op Facebook