Bright Day

'Doodsbedreigingen voor medewerkers Bellingcat'

18 november 2017 10:39

De medewerkers van het onderzoekscollectief Bellingcat krijgen regelmatig te maken met doodsbedreigingen.

Deze week kreeg Bellingcat nog te maken met een aanval waarbij nep-accounts zich voordeden als medewerkers van het onderzoekscollectief. Dat vertelde Christiaan Triebert van Bellingcat zaterdagochtend op Bright Day. Triebert houdt op Bright Day tijdens elke flight een presentatie over de zoektocht naar feiten in het post-truth tijdperk.

De onderzoeker is zich bewust van de risico's die het werken voor Bellingcat met zich meebrengt, maar relativeert die ook. "Er zitten ook risico's aan het werken voor het leger voor de politie."

Triebert heeft het in Nederland bovendien een stuk makkelijker dan medewerkers van Bellingcat in andere landen. "Ik kan hier op het podium staan en zeggen wie ik ben, maar heel veel van de mensen met wie wij samenwerken in Syrië of Rusland dat kunnen niet."

Waar ben ik?

Die zoektocht naar de waarheid begon voor Triebert als een spelletje met een bevriende journalist, vertelde hij tijdens zijn presentatie. Trieberts vriend zette regelmatig een foto op Facebook en vroeg zijn vrienden of zij konden raden waar hij was. Triebert bleek behoorlijk bedreven in het oplossen van deze raadsels: met behulp van Google Maps kon hij de locatie doorgaans snel achterhalen - vaak tot op de verdieping nauwkeurig.

Deze kennis zet de onderzoeker nu in voor Bellingcat. Op basis van digitale open bronnen controleert Bellingcat claims die partijen doen in oorlogssituaties. 

Tijdens zijn presentatie op Bright Day doet Triebert onder meer uit de doeken hoe Bellingcat onderzoek heeft gedaan naar het uit de lucht schieten van MH17 en een bombardement op een moskee in Syrië. In deze zaken slaagden de onderzoekers van Bellingcat erin om het Russische ministerie van Defensie én het Pentagon op onwaarheden te betrappen.

Lees ook ons Bright Ideas-artikel over Bellingcat en Christiaan Triebert.