Bright Day

Cow Hackathon op Bright Day: hackers helpen koeien en boeren

17 november 2017 00:00

Tijdens een speciale hackathon op Bright Day helpen teams om de Nederlandse zuivelsector nog duurzamer te maken.

Update: slimme app voor coachen boeren wint de Cow Hackathon

De Duurzame Zuivelketen organiseert tijdens Bright Day dit weekend in de Jaarbeurs in Utrecht de Bright Cow Hackathon. Doel is om innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van melkveehouders. Hackers, ontwerpers, data-experts en business developers denken mee en bouwen mee. 

De zuivelsector doet al veel op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt er gewerkt aan het verlagen van de milieu-impact door bijvoorbeeld C02-reductie, behoud van biodiversiteit en dierenwelzijn. Melkrobots en slimme tools dragen bij aan gezondheid van het vee. Maar het kan nog duurzamer én efficiënter. Nieuwe technieken bieden nieuwe kansen en Nederland moet die kansen benutten om zijn concurrentiepositie als zuivelland niet te verliezen. 

Kortom: duurzame boeren staan te springen om innovatieve oplossingen. De deelnemers van de hackathon gaan hen daarbij helpen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met sensoren die melkproductie, gezondheid en inseminatie tracken. En ze gebruiken datasets over onder nadere voedselinname, bewegingen en allerlei biometrische gegevens. De teams krijgen hulp van tech-savvy boeren en andere specialisten. 

Aan wat voor soort toepassingen moet je denken? Boeren zouden op een slimme manier de weerdata van Buienradar kunnen gebruiken voor het plannen van het voeren van koeien. Of ze kunnen inzicht krijgen in welke stukken land het meest geschikt zijn voor begrazing op een bepaald moment. Of ze kunnen een duurzamere verwerking van mest ontwikkelen, met apps de positie van koeien live tracken of gegevens van kuddes onderling vergelijken. 

Het winnende team van de hackathon ontvangt de hoofdprijs van 2000 euro. De Duurzame Zuivelketen wil mogelijk meerdere bedachte oplossingen samen met de teams in de praktijk gaan toepassen.   De data die tijdens de hackathon wordt gebruikt is hier beschikbaar.

Lees ook: Zo wordt de zuivelsector steeds duurzamer

Livestreams vanaf de Cow Hackathon